Hlavní obsah

Vondra: Nic špatného jsem neudělal, někdo se mě snaží uvařit

Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se ve čtvrtek ohradil proti jakémukoli spojení své osoby s korupcí. Coby vicepremiér bez portfeje pro evropské záležitosti nevyjednával a nepodepisoval smlouvu s firmou Promopro, ani o ní nevěděl, tvrdí Vondra s tím, že to měl na starosti Úřad vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Podle něj navíc ve smlouvě nebyl uveden žádný limit. Vondra doplnil, že se jedná o diskreditační kampaň, na niž ho novináři upozorňovali od září, a že se ho někdo "snaží uvařit".

Ohradil se zejména proti tomu, že by měl jeho úřad odpovědnost za uzavřené smlouvy. „Osobně jsem žádné smlouvy nevyjednával, nevypisoval a většinou jsem s nimi nebyl ani seznámen,“ řekl Vondra. Podle něj je to čistě záležitostí mezi firmou Promopro a Úřadem vlády, jehož šéf Jan Novák si údajně vymínil, aby smlouvy schvaloval on a jeho náměstkové.

Novák ale naproti tomu tvrdí, že smlouva byla v kompetenci ministerstva pro evropské záležitosti a Vondra ho měl ujišťovat, že je vše v pořádku. Vondra novinářům řekl, že si na takový hovor, jak ho popisuje Novák, nevzpomíná.

Kauza se týká období českého předsednictví Evropské unie, kdy byl Vondra vicepremiérem Topolánkovy vlády a vedl vládní sekci pro předsednictví Česka Evropské unii. Tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) se ale do Vondry opřel s tím, že veškeré smlouvy měl na starosti on a jeho resort.

O podivné zakázce z dob českého předsednictví EU informovalo Právo ve čtvrtek. Podle trestního oznámení, které podle dobře informovaného policejního zdroje leží od minulého týdne na policejním prezidiu, šlo o podivnou zakázku na ozvučení akcí okolo předsednictví za více než tři čtvrtě miliardy korun přiklepnutou Vondrou vedenou sekcí napřímo, bez veřejné soutěže soukromé firmě Promopro. [celá zpráva]

„Průběžně jsem byl stran novinářů i různých insiderů informován, že se chystá diskreditační kampaň na mou osobu. Beru to nejen za pokus o diskreditaci Alexandra Vondry, ale i jako další útok na ODS,“ řekl k tomu Vondra na tiskové konferenci.

Zdůraznil, že dosud jej žádný kontrolní orgán nevyzval k vysvětlení, což podle něj má za účel „plnit Vondrou novinové titulky“, a nikoli nechat ho věcně se k tomu vyjádřit.

Ohradil se zejména proti tomu, že by měl jeho úřad odpovědnost za uzavřené smlouvy. „Osobně jsem žádné smlouvy nevyjednával, nevypisoval a většinou jsem s nimi nebyl ani seznámen," řekl Vondra.

Vondra: Promopro neměla žádný limit stanoven

Přesto odmítl se od celé věci distancovat. „Vzhledem k tomu, že se ke mně ty informace o tom, že se mě někdo snaží uvařit, tak jsem se snažil sehnat co nejvíce faktických informací,“ dodal Vondra.

Nejprve se ohradil proti tomu, že by firmě Promopro byl nastaven jakýkoli limit pro čerpání financí z rozpočtu předsednictví. To Vondra vysvětloval tím, že nikdo na začátku nevěděl, na kolik celkově předsednictví může vyjít. Připomněl, že Praha neplánovaně organizovala čtyři summity, mezi nimi i summit Obama - EU. „Bylo to proto, že jednotlivá ministerstva nebyla schopna dát jasná specifika o formátech podobného rázu,“ řekl Vondra.

„V létě 2008 se objevily první příznaky ekonomické krize. V Evropě začal poplach a například prezident Sarkozy požadoval: ‚Musíme se scházet!‘. Zvyšoval se počet požadavků. My jsme schůzky prostě musely uspořádat,“ doplnil Vondra.

I tak jsou ale celkové náklady podle něj srovnatelně s náklady na předsednictví podobných zemí jako je Rakousko, Finsko, Slovinsko, které je vyčíslily shodně zhruba na 80 miliónů eur.

Ozvučení je drahé

Vysoké náklady, které Promopro čerpala na zvukové technice a tlumočnickém zařízení, hájil tím, že na kongresech je zvuková technika to nejdražší. Jako příklad uvedl summit NATO, který proběhl ve spolupráci s NATO. Celkově vyšel na 330 miliónů korun, přičemž tlumočnická zařízení a ozvučení vyšlo na 130 miliónů.

Vysoké náklady, které Promopro čerpala na zvukové technice a tlumočnickém zařízení, hájil tím, že na kongresech je zvuková technika to nejdražší. Jako příklad uvedl summit NATO, který proběhl ve spolupráci s NATO. Celkově vyšel na 330 miliónů korun, přičemž tlumočnická zařízení a ozvučení vyšlo na 130 miliónů.

Vondra hodlá být nadále plně k dispozici policii a věří, že vše bude vyšetřeno. Podle něj si ale Úřad vlády nechal vypracovat ke smlouvám dvě nezávislé analýzy, podle nichž k porušení zákona o zakázkách nedošlo. Prověřoval to i Úřad na ochranu hospodářské soutěže, ale ani ten neshledal žádné pochybení.

„Nic špatného jsem neudělal, odmítám, že by cokoli z mé strany bylo špatně. Ohledně předsednictví se nemám za co stydět. Měl jsem za úkol zajistit, aby koordinace proběhla špičkově, a myslím, že se to podařilo,“ stál si Vondra za svým. Na závěr doplnil, že jeho majetkové poměry jsou známé, skromné a kdokoli si je může prověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám