Hlavní obsah

Volil jsem Habsburka, obrátil se na soud muž. Komise však neeviduje žádný neplatný hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Nejvyšší správní soud (NSS) se obrátil volič, který podle svých slov vhodil při prezidentských volbách do urny lístek pro Karla Habsburského, komise v jeho okrsku ale neeviduje žádný neplatný hlas. Domáhal se přepočítání hlasů nebo zopakování hlasování v okrsku. Soud jeho stížnost odmítl jako předčasnou, volby lze zpochybnit až po zveřejnění výsledků ve Sbírce zákonů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předseda volebního senátu Tomáš Langášek v pondělí řekl, že první volební podněty už k soudu přicházejí, ačkoliv lhůta pro jejich podávání ještě nezačala.

Pisatel jednoho z podnětů byl v prvním kole přímé volby prezidenta volit v jednom z okrsků v Praze 1. Tvrdí, že do oficiální úřední obálky a následně do urny dal vlastnoručně vyrobený hlasovací lístek se jménem Karla Habsbursko-Lotrinského. Na lístku jej označil za "krále českého a císaře rakouského, právoplatného dědice českého trůnu".

Podle Českého statistického úřadu komise v okrsku eviduje 587 odevzdaných obálek a stejný počet platných hlasů. Podle muže to znamená, že komise jeho hlas protiprávně připočetla některému z oficiálních kandidátů.

Předčasná stížnost

NSS ve stručném usnesení označil stížnost za předčasnou. Podle zákona lze soudně přezkoumávat až prezidentskou volbu jako celek, nikoliv první kolo, pokud z něj rovnou nevzejde nový prezident.

"Lhůta k podání návrhu se také podle výslovného znění zákona odvíjí od vyhlášení celkového výsledku volby prezidenta státní volební komisí ve Sbírce zákonů," stojí v usnesení.

Výsledky letošních prezidentských voleb budou vyhlášeny ve Sbírce zákonů v úterý. V pondělí je projednala Státní volební komise.

Od středy bude možné průběh i výsledky vybírání hlavy státu zpochybnit u NSS, aniž by hrozilo odmítnutí pro předčasnost. Lidé na to budou mít sedmidenní lhůtu, skončí v úterý 6. února. Soud musí o všech podaných návrzích rozhodnout do 15 dnů od jejich doručení.

Reklama

Výběr článků

Načítám