Hlavní obsah

Voličský průkaz pro druhé kolo má každý desátý Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř desetina všech oprávněných voličů si před druhým kolem prezidentské volby požádala o vydání voličských průkazů. Ministerstvo vnitra jich rozeslalo obcím více než 700 000. Lhůta pro vyzvednutí skončí ve středu úderem 16. hodiny.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Voličské průkazy

Článek

Zájem o průkazy je nebývalý a mnohde prý dvakrát vyšší, než pro první kolo voleb před dvěma týdny. O průkaz si do úterka podle České televize požádalo přes 700 000 lidí, což je téměř desetina všech českých voličů.

Ve druhém kole prezidentských voleb si voliči mohou vybrat mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem.

S průkazem mohou lidé hlasovat ve kterékoli volební místnosti v Česku a také na 102 českých zastupitelských úřadech v zahraničí. Průkaz se odevzdává volební komisi, která jej přiloží k výpisu ze seznamu voličů.

O průkaz si mohou požádat chalupáři nebo lidé, kteří na 25. nebo 26. ledna plánují pobyt na horách nebo v sanatoriích, lázních nebo nemocnicích. Nemusí ho mít ti, kteří byli hospitalizováni před uzavřením voličských seznamů. Budou totiž figurovat ve zvláštních voličských seznamech. K hlasování jej ale potřebují všichni, kdo nechtějí volit v místě svého trvalého bydliště.

Hlasovací lístky se jmény kandidátů obdrží lidé přímo ve volebních místnostech. "Okrskové volební komise před zahájením druhého kola volby prezidenta vyberou a předají voličům jen hlasovací lístky postupujících kandidátů," připomnělo ministerstvo vnitra s tím, že tímto způsobem se sníží počet neplatných hlasů pro kandidáty, kteří do druhého kola nepostoupili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám