Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ČSSD se dotáhla na Piráty

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by podle dubnového modelu CVVM stalo hnutí ANO se ziskem 32 procent hlasů. ODS by měla 14 a Piráti s ČSSD shodně 12,5 procenta. Komunisté by získali 11, SPD šest procent hlasů. Další strany by neuspěly.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v dubnu 2019 podle agentury CVVM ve srovnání s výsledkem voleb

Článek

Nejblíže ke vstupu do Sněmovny by měli lidovci se ziskem čtyř procent hlasů následovaní hnutím STAN (3,5 procenta) a TOP 09 (tři procenta). Jednoprocentní podporu mají podle modelu Zelení.

Volební účast by dosáhla 59 procent.

Ve srovnání s březnovým šetřením si mírně polepšili komunisté. „Ovšem tento posun je na hraně statistické významnosti a spíše než o věcně významnou změnu se jedná o návrat podpory na předešlou úroveň po výkyvu měření,” konstatovala agentura, která rovněž připomněla, že v případě SPD, lidovců a hnutí STAN nejde s ohledem na „intervaly spolehlivosti” s jistotou říci, zda by uspěli, či nikoliv.

Při pohledu na stranické preference, které zahrnují i nerozhodnuté voliče a ty, kteří by k volbám nešli, by podpora ANO byla 21 procent, ODS 9,5, ČSSD a Pirátů devět a KSČM sedm procent. SPD by oslovila 3,5 procenta lidí, lidovci 2,5 a STAN i TOP 09 shodně dvě procenta.

Průzkum proběhl od 30. března do 10. dubna a zapojilo se do něj 1032 respondentů.

Anketa

Kdyby se nyní konaly volby do Sněmovny, koho byste volil/a?
ANO
29,9 %
ČSSD
5,1 %
KDU-ČSL
3,1 %
KSČM
7,1 %
ODS
22 %
Piráty
6,3 %
SPD
16 %
STAN
1,6 %
Svobodné
0,8 %
TOP 09
6,5 %
Zelené
0,3 %
jinou stranu či hnutí
0,7 %
k volbám bych nešel/nešla
0,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25601 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám