Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ČSSD ale náskok snižuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vítězem voleb by se podle modelu společnosti Median stalo hnutí ANO s podporou 23,5 procenta. Druhá ČSSD by měla 21 procent hlasů a třetí KSČM 14 procent. TOP 09 by oslovila 10,5 a ODS devět procent voličů. Lidovci by získali 7,5 procenta hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model v říjnu podle Median

Článek

Do Sněmovny by se nedostalo hnutí Úsvit (čtyři procenta) ani Piráti, kteří by dostali 3,5 procenta. Zeleným s Svobodným průzkum přisuzuje shodně 2,5 procenta.

K urnám by zamířilo 56 procent oprávněných voličů.

Agentura zkoumala rovněž volební potenciál jednotlivých stran. Největší má ANO, které by „v případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují účast, by útočilo až na zisk 28 procent”. Potenciál ČSSD se pohybuje mezi 25 a 26 procenty voličů.

Voličská jádra TOP 09 a ODS jsou podle agentury srovnatelná, ale „TOP 09 stále přesvědčuje více váhajících a nezakotvených voličů”.

Lidovci naopak mají voličské jádro kolem 3,5 procenta oprávněných voličů, ale jsou schopni oslovovat i další skupiny a jejich potenciál se blíží 10 procentům. Malý volební potenciál má naopak hnutí Úsvit, které oslovuje pouze vyhraněné voliče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám