Hlavní obsah

Volby by v říjnu vyhrálo ANO, propad ČSSD průzkum nepotvrzuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by se v říjnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta, tvrdí ve čtvrtek zveřejněný volební model společnosti Median. ČSSD by získala 18 procent, KSČM 13,5 procenta. Do Sněmovny by se dostala ODS se ziskem 9,5 procenta, TOP 09 s 8,5 procenta a lidovci se sedmi procenty.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Volební model v říjnu podle Medianu.

Článek

Z dalších stran přisoudil průzkum čtyři procenta pirátům a Okamurově SPD. Tři procenta hlasů by získali zelení. Dvě procenta Svobodní a STAN.

Volební účast by podle agentury dosáhla 59 procent oprávněných voličů.

„ČSSD se v době krajských voleb a po nich propadla na předpokládaný zisk okolo 18 procent, což je nejnižší hodnota od voleb 2013. Do dat se ještě plně nepromítla kauza okolo prohlášení k Číně,“ uvedl Median, který si všímá i poklesu podpory KSČM. ANO podle průzkumu doplatilo na posílení menších stran.

Volební potenciál ANO podle průzkumu dosahuje 29,5 procenta. V případě ČSSD 24,5 procenta a u komunistů 15 procent. ODS by v případě, že by ji volili všichni potenciální voliči, kteří nevylučují účast u voleb, mohla získat 11,5 procenta. TOP 09 10,5 a lidovci 9,5 procenta. Piráti by měli šanci na zisk šest procent, stejně jako SPD. Strana zelených má potenciál oslovit pět procent voličů stejně jako Svobodní. Hnutí STAN by zaujalo 4,5 procenta voličů.

Průzkum se konal od 29. září do 29. října a zapojilo se do něj 1032 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám