Hlavní obsah

Volby budou 20. a 21. října, rozhodl Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat 20. a 21. října, oznámil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov vysílaném ve čtvrtek večer. Nejzazší možný termín zdůvodnil tím, že lidé mají mít dostatek informací o kandidujících subjektech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Setkal jsem se s názory některých politiků, že jsou unaveni koaličními hádkami, a přáli by si, aby volby byly co nejdříve. Třeba v září. Nad zájmy politiků musí stát zájem občanů. Jejich zájem je mít co nejvíce informací jednak o programu jednotlivých stran a o kandidátech. A čím déle bude volební kampaň trvat, tím více budou informací mít,“ zdůvodnil prezident své rozhodnutí.

Jak dodal, nechtěl stanovit termín na září, protože by připadal v úvahu prodloužený víkend spojený se státním svátkem 28. září, což by vedlo ke snížení volební účasti.

„Je to přátelské gesto vůči kandidujícím subjektům,” řekl Zeman. Strany a hnutí ucházející se o poslanecké mandáty budou mít na sestavení a odevzdání kandidátek čas do 15. srpna. Do 21. srpna by je mohly strany doplňovat, do konce srpna by mohly opravovat případné závady. Krajské úřady a pražský magistrát by pak o registraci kandidátek musely rozhodnout nejpozději 1. září.

O čtyři dny později - 5. září - by měla Státní volební komise vylosovala volebním uskupením čísla, pod nimiž by šla do voleb. Čísla budou i na hlasovacích lístcích, které by voliči museli do poštovních schránek dostat do 17. října. Strany a hnutí by čísla mohly využít i ve volební kampani. Její horká část, která je spojena s vysíláním volebních spotů v České televizi a Českém rozhlase, by začala 4. října.

Anketa

Půjdete k volbám do Sněmovny?
Ano
92,7 %
Ne
5 %
Ještě nevím
2,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1213 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám