Hlavní obsah

Volání ODS po předčasných volbách sílí

Právo, Novinky, luk, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Širokou politickou shodu o předčasných volbách považuje ODS ze nejlepší možnost pro další vývoj České republiky. S tímto názorem v pondělí ráno vystoupil v Radiožurnálu místopředseda ODS Petr Nečas. Podle jeho mínění je současná vláda slabá a nekompetentní. K jednacímu stolu o cestě vedoucí k předčasným volbám v pondělí ODS vyzvala představitele vládních stran ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

I přes nepřízeň počasí si závod, atrakce i dětské běhy užili všichni návštěvníci.

Článek

Dalšími dvěma možnostmi, které podle ODS vláda má, jsou agónie ve stojedničkové koalici či spolupráce s komunisty. "Lepší možností pro naši zemi je však třetí varianta: široká politická shoda vedoucí k předčasným volbám, dosažená na základě jednání představitelů demokratických stran," uvedl Nečas. Předčasné volby by se podle ODS mohly konat na jaře až na podzim příštího roku, tedy o rok dříve, než se budou konat řádné volby.

Topolánek: Gross musí být rychlejší než Zeman

Takové řešení považuje za záchranu pro ČSSD a pro Grosse i předseda ODS Mirek Topolánek. "Gross toto gesto musí udělat o něco dříve než Miloš Zeman. Když to udělá Zeman, tak si myslím, že to bude mít (Gross) na tom sjezdu složité," řekl Topolánek Právu. Sjezd soc. dem. se koná v březnu. Podle informací Radiožurnálu však úvahy o předčasných volbách nejsou úplně cizí i některým sociálním demokratům.

Koaliční partneři ČSSD lidovci a unionisté považují předčasné volby za poslední možné řešení. Naopak společně se vyslovili k větší spolupráci s ODS. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek se domnívá, že z hlediska rozložení sil v Poslanecké sněmovně volby do Senátu ani do krajů nic nezměnily. "Změnila se však otázka průchodnosti či neprůchodnosti vládních novel zákonů celým Parlamentem," řekl Kalousek.

Větší spolupráce koalice s ODS

Proto by Kalousek doporučil a navrhuje větší míru jednání s ODS. "Týkalo by se to předloh, které se předkládají již do Sněmovny, aby byla větší šance jejich průchodnosti Senátem," poznamenal Kalousek. Místopředseda unionistů Karel Kühnl pro Právo uvedl: "Výsledek parlamentních voleb v roce 2002 platí až do příštích voleb." Organizovat předčasné volby by podle něj bylo velmi časově obtížné a pokud by k nim došlo, konaly by se pravděpodobně těsně před termínem řádných voleb v roce 2004. "Považuji proto výzvu ODS za prázdný politický plakát," dodal Kühnl.

ODS se letos o předčasné volby neúspěšně pokoušela po červnových eurovolbách. Šéf jejích poslanců Vlastimil Tlustý dokonce navrhoval, že by ODS měla vstoupit do vlády i v případě, že by se předčasné volby nekonaly. Za to schytal spršku kritiky od stranických kolegů. Tlustý nyní k návrhům poznamenal: "Já bych patřil k těm, kdo by říkal, že bychom urychlení konání voleb určitě podpořili."

Anketa

Jakou variantu, které nastínila ODS, by podle vás měla ČSSD zvolit?
přežívání současné koalice
10,6 %
spolupráce s KSČM
26,1 %
předčasné volby
63,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5095 čtenářů.

ANKETA

Jakou variantu, které nastínila ODS, by podle vás měla ČSSD zvolit?

Hlasujte v anketě na konci článku.

Reklama

Výběr článků

Načítám