Hlavní obsah

S nástupem chřipkové sezony se budou na covid testovat hlavně rizikové skupiny

Novinky, Klára Beranová
Praha

Se začátkem chřipkové sezony začnou praktičtí lékaři primárně posílat na testy na koronavirus pacienty v rizikové skupině. Do ní spadají například senioři, lidé s onkologickým onemocněním či cukrovkou. Novinářům to sdělil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví k Národní strategii testování covid-19Video: ČTK

 
Článek

„Je jasné, že pokud budeme mít milion lidí, kteří budou vykazovat podobné symptomy, tak budou muset být prioritizováni ti, kteří jsou rizikoví,“ uvedl Vojtěch.

Ministr to oznámil v souvislosti s představením Národní strategie pro testování. Jejím cílem je navýšit počet za den provedených testů, a to díky páteřní síti laboratoří.

V pondělí se rozsvítí Semafor. Hlavní slovo bude mít Rážová

Domácí

V každém kraji by měla být minimálně jedna. „Ta musí být připravena testovat od pondělí do neděle,“ sdělil ministr.

Až 25 tisíc testů denně

Laboratoře z páteřní sítě by měly být schopné provést až 15 tisíc testů denně, při zapojení dalších testovacích zařízení je reálné dosáhnout podle Vojtěcha až 25 tisíc testů za den.

Do systému testování je pak aktuálně zapojeno 105 laboratoří, které jsou nyní schopné udělat až 17 tisíc testů. Nyní provádí zhruba 4300 testů denně, průměrně tak vychází 48 testů na laboratoř.

Babiš převezme vedení nad chytrou karanténou

Domácí

Podle ministra je také klíčové, aby byl výsledek vzorků vyhodnocen do 48 hodin po jeho odebrání. Do večera prvního dne, kdy dostali od lékaře žádanku na test covidu, dostane nyní jeho výsledek 56 procent pacientů. Dalších 16 procent další den. Někteří lidé na ně čekají ale i více než týden.

Nová e-Rouška 

Od 1. 9. bude spuštěna také druhá verze e-Roušky. „Bude mnohem chytřejší a bude umět komunikovat s jinými aplikacemi,“ doplnil Vojtěch. Měla by fungovat i na iPhonech.

Prymula: Kluby jsou riziko a v ubytovnách tiká bomba

Domácí

Ministr plán představil čtvrt roku po vypuknutí epidemie. Na dotaz novinářů, zdali to nemělo být dříve, odpověděl, že to již řeší od března. „Nedíváme se do zdi, věci se řeší průběžně a kontinuálně. Ani Řím nebyl postaven za den,“ hájil se šéf resortu zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám