Hlavní obsah

Vojtěch dostane pravomoc zavírat obchody a zakazovat činnosti, rozhodla vláda

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve čtvrtek schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních, který rozšiřuje a zpřesňuje pravomoci ministerstva zdravotnictví při koronavirové epidemii. Ty by měly být rozšířeny pouze do konce roku 2020. Na tiskové konferenci to oznámil vicepremiér vlády Karel Havlíček.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Zákon s účinností omezenou do konce roku by měl vyřešit platnost opatření i po konci nouzového stavu, který trvá do 17. května. Plán kabinetu pro rozvolňování omezení totiž končí až 25. května.

Foto: Vláda.cz

Harmonogram uvolnění podnikatelských a dalších činností

„Je to speciální zákon, který jsme připravili. Podílelo se na něm i ministerstvo vnitra,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že zákon má platnost pouze do konce roku 2020.

Dokud zákon nebude, hlavní slov má Vojtěch

Problém je ale v tom, že zákon musí schválit Poslanecká sněmovna a ministr schvalování zákona nechce řešit v rámci legislativního stavu nouze, který během nouzového stavu platí. Přijetí mimořádného zákona ale může ve Sněmovně trvat i měsíce.

Dokud zákon schválený nebude, bude se Česko od 17. května řídit pouze vyhláškami a nařízeními ministra pod zákonem o ochraně veřejného zdraví.

„Zákon dává kompetence pro ministra zdravotnictví navrhovat mimořádná opatření k regulaci provozoven a činností,” dodal Vojtěch.

Opatření budou ale podléhat následnému schválení vlády. „Je tam pojistka, abychom vyvrátili pochybnosti,” uvedl ministr. Vláda musí opatření resortu zdravotnictví schválit do 48 hodin. Jak se zdá, tak je to právě jediný rozdíl oproti zákonu o ochraně veřejného zdraví.

Jde ale pouze o vládní pojistku, nikoliv o kontrolu Sněmovny, tudíž veškerá nařízení půjdou pouze cestou vládního schválení.

Omezení pohybu i zavření prodejen

Ministr zdravotnictví tak po přijetí zákona do konce roku bude moct rozhodnout například o omezení hromadných akcí, uzavření kin, divadel, obchodních center, bazénů, kadeřnictví apod. Jde tak o velmi podobné pravomoci, které má dnes ministr v rámci zákona o veřejném zdraví.

Vláda se zároveň dohodla, že ministerstvo vnitra do konce září připraví revizi krizových zákonů, aby byla situace připravená na budoucí krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám