Hlavní obsah

Vojtěch: Boj o brýle je politická hra

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch se pro Právo vyjádřil k chystanému zrušení náhrady za předepisované brýle.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

Záměr přestat hradit z pojištění příspěvek na brýle se setkal s velkou nevolí. Ostře jej odsoudila především KSČM, ale také některá nevládní sdružení. Čekal jste takovou reakci?

Nečekal. Zákon se projednával rok, mluvily k tomu odborné komise, měli jsme několik sezení s pacientskými organizacemi, všichni opakovaně jednali. V Poslanecké sněmovně bylo mnoho jednání, zákon byl v připomínkovém řízení a za celou dobu k němu nebyla jediná negativní připomínka, nikdo to téma nezvedl. Všichni pro zákon hlasovali a teď se najednou otevírá. Mně to přijde jako politická hra. Nechápu, jak je možné, že někdo pro něco hlasuje a teď říká, že je to špatně.

Se Svazem pacientů jste nejednali?

Nejsem si úplně jistý, koho vlastně Svaz pacientů zastupuje. My jsme zákon projednávali s Pacientskou radou a s Národní radou osob se zdravotním postižením, jejíž předseda Václav Krása to rovněž podpořil. To jsou pro mě relevantní organizace, které chápou, že 150 korun za tři roky není velký přínos, a naopak je tu řada pacientů, kteří si zdravotnické prostředky, často v desetitisícových částkách, hradí sami. A jedná se o velmi těžce nemocné pacienty.

Debata o tom, že zvyšujeme spoluúčast, je naprosto mylná. To, že doposud byl hrazen pouze elektrický invalidní vozík a nikoliv mechanický na doma, asi nikomu nevadilo. Nikdy se tím nikdo nezabýval a teď se řeší 150 korun na brýle? Přijde mi to pokrytecké.

Přesto jsou ale kolem brýlí politické tlaky. Je možné, že se zákon nakonec změní v jejich prospěch?

V konečném důsledku o tom rozhodují zákonodárci. Pokud někdo navrhne novelu zákona, povede se o tom debata. Jak říkám, je zvláštní, že na konci uplynulého roku nikdo nic nenamítal a nyní před volbami je to téma. Samozřejmě se to do budoucna změnit může, otázka je, jak chceme prostředky, které jsou omezené, investovat, aby to mělo smysl.

Anketa

Je podle vás správné, že zdravotní pojišťovny přestanou lidem přispívat na brýle?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2124 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravotní pojišťovny přestanou hradit brýle

Zdravotní pojišťovny přestanou přispívat lidem nad 14 let na obruby a brýlové čočky. Nyní je možné v rámci pojištění získat skleněné čočky a příspěvek 150...

Výběr článků

Načítám