Hlavní obsah

Vojáci se těšili na vyšší platy, Stropnický jim teď bere naději

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na ministra obrany Martin Stropnický (ANO) se chystá pustit do křížku s generálním štábem. Nelíbí se mu totiž nový zákon o vojácích z povolání, který má zavést kariérní řád vojáků a zvednout jim platy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Stropnický

Článek

Stropnický, který by měl být do funkce jmenován spolu s ostatními členy vlády ve středu, Právu v pondělí řekl, že bude chtít zákon, který schválila Rusnokova vláda, znovu projednat.

Velení armády s tím nesouhlasí

S tím ale nesouhlasí velení armády. Odstupující ministr obrany Vlastimil Picek minulý týden apeloval na Stropnického, aby zákon ve Sněmovně prosadil, protože ho považuje za klíčový.

„Zákon o vojácích z povolání budeme muset podrobit velmi pečlivé analýze. To je zákon, který nemůže jít legislativním procesem tak rychle, jak si pan generál (Picek) představoval,“ řekl Právu Stropnický.

Z různých stran mám seriózní námitky vůči skrytým nebezpečím – a hlavně že to zvedne mandatorní výdaje
Martin Stropnický

Náčelník generálního štábu Petr Pavel se bude snažit novému ministrovi rozmluvit, aby rozjetý proces zdržoval nebo zastavil, protože zákon armáda potřebuje a už s ním počítá.

„Budu na pana ministra apelovat, aby pečlivě zvažoval případné přepracování,“ řekl v pondělí Právu generál.

Podle něj by tak Stropnický znehodnotil práci řady odborníků. „To by nebyl dobrý začátek. Na přípravě legislativy se pracovalo několik let a pracovala na něm řada lidí, jejichž kompetence a schopnosti lze těžko zpochybnit,“ podotkl Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Petr Pavel

Stropnický si ale nechce pálit prsty kvůli zákonu, který schválila úřednická vláda. „Zákon vzniká dlouho, ale to neznamená, že nová politická reprezentace, ausgerechnet po úřednické vládě, ho odfajfkuje a řekne: oni to tam dělali dlouho, tak to bude asi pravda. Z různých stran mám seriózní námitky vůči skrytým nebezpečím – hlavně že to zvedne mandatorní výdaje,“ podotkl Stropnický.

Pavel: Řada vojáků na hranici minima

Pro vojáky by to byla podle Pavla špatná zpráva, protože na zákon už dlouho čekají. Měl by totiž určit jednoznačná pravidla kariérního růstu a také odměňování vojáků.

„Zákon by měl přinést tolik žádanou stabilitu pro personál, abychom jim byli schopni říci, že pro ně bude platit kariérní řád a nový platový systém, na jehož základě budou oceňováni spravedlivěji, podle dosažené hodnosti a funkce,“ uvedl Pavel.

Jak před měsícem Právo informovalo, ministerstvo obrany ve svém rozpočtu na letošní rok počítá s tím, že by se měl průměrný plat vojáků zvýšit z 23 588 na 26 tisíc korun. Tato změna ale počítá se schválením zákona.

Polepšit by si měli hlavně vojáci v nižších pozicích, zatímco vysocí důstojníci a generálové by si měli pohoršit. Na průměrnou mzdu totiž v armádě dosáhne jen asi třetina vojáků.

Pokud zákon neprojde, budou mít potíže vojáky v armádě udržet, protože jsou leckdy platově podhodnoceni. „Poté, co byly sníženy platy a byl zdaněn přídavek na bydlení, čímž se platová hladina snížila o více než tři tisíce korun, se vojáci na základních funkcích dostali často pod hranici životního minima,“ řekl Pavel.

Prověří i gripeny

Dodal, že vyšší mzdy by měly být pokryty z prostředků, jež resort ušetřil na mzdách lidí, kteří byli z armády a ministerstva propuštěni. Minulý rok odešlo 700 vojáků a 1100 civilních zaměstnanců.

Před novým ministrem stojí hned na začátku zásadní rozhodnutí – například zda pokračovat v pronájmu gripenů. Rusnokova vláda švédskou nabídku projednala, ale rozhodnutí nechala až na nové vládě.

Stropnický počítá s tím, že to bude jedno z prvních rozhodnutí, na které se už chystá, i když věří Pickovi, že kontrakt je dojednán pečlivě a výhodně.

„Nevezmu to jako pošťák mechanicky, abych to odnesl na vládu a tam to odrecitoval. Chci si na to ještě sednout, abych to s klidným svědomím mohl doporučit,“ dodal Stropnický.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Stropnický ukazuje svou vojenskou knížku.

Už několik týdnů podle svých slov intenzivně připravuje nový tým spolupracovníků. Ze současných náměstků by měl na ministerstvu zůstat první náměstek Daniel Koštoval. Stropnický oslovil i bývalého šéfa státní firmy Čepro a bývalého místopředsedu představenstva ČEZ Jiřího Borovce.

Stropnický se chystá vzít do vedení resortu i někoho z ČSSD. Vybrat si má mezi bezpečnostním analytikem Milošem Balabánem a bývalým asistentem šéfa Sněmovny Jana Hamáčka Jakubem Kulhánkem.

Nový ministr se chystá v resortu šetřit na zbytečné byrokracii a nákupech. „Pro nás jako pro hnutí ANO je ministerstvo obrany lákavé, protože je to hřiště, kde se dá učinit jasný pokus o reformu aparátu, při kterém se ukáže, že lze docela rychle ušetřit desítky miliónů korun,“ uvedl Stropnický.

Teprve až se pokusí zefektivnit resort, tak nový ministr půjde podle svých slov za svým stranickým šéfem a ministrem financí Andrejem Babišem s žádostí o zvýšení rozpočtu. „Až prokážeme, že dokážeme resort řídit lépe, potom teprve budu chtít, aby na další rok dostal resort finanční injekci,“ dodal. Obrana hospodaří se 43 miliardami korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Stropnickému na obraně by radil generál Šedivý

Možný ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v pondělí prozradil, že v případě jmenování do vlády angažuje bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého...

Výběr článků

Načítám