Hlavní obsah

Vojáci se obávají útoku neštovicemi

Novinky, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čeští vojáci se bojí, že Saddám Husajn použije v případě útoku spojenců na Irák v rámci odvety biologické zbraně. Nevylučují ani, že by část poskytl teroristům pro jejich akce ve světě. Jednou z nejnebezpečnějších látek, kterými Husajn údajně disponuje, jsou vedle antraxu zejména neštovice.

Foto: Martin Němec

Logo

Článek

"Je téměř jisté, že Irák jednak modifikoval kmen velbloudích neštovic a jednak disponuje kmenem pravých neštovic, velmi pravděpodobně kmenem Aralsk 1970," informoval včera novináře bývalý náčelník zdravotnické služby generál Jan Petráš, který patří k předním odborníkům na chemické a biologické zbraně v ČR.

Kmen Aralsk 1970 je podle Petráše ve skupině nejnebezpečnějších. Strach z neštovic potvrdil včera i ministr obrany Jaroslav Tvrdík: "Svět se použití například neštovic velmi reálně obává."

Do Bagdádu šli odborníci SSSR

Petráš upozornil, že v Iráku nejspíš působí bývalí vědci a pracovníci, kteří se podíleli na biologickém programu Sovětského svazu. Vědců tehdy Moskva měla zhruba 3500 a dalších 10 tisíc pomocných pracovníků. "Existují seznamy lidí, kteří odešli," prohlásil Petráš. Podle něj skončili mj. v Iráku, Somálsku a Severní Koreji.

"Pokud by byly neštovice použity, důsledky by dalece přesáhly hranice Iráku i okolních států. Pravděpodobnost tohoto nebezpečí potvrzuje rozsáhlý vakcinační program proti neštovicím zahájený před několika měsíci v USA a Izraeli," zdůraznil Petráš.

Odkázal na modelové situace, které vypracovali američtí vědci. Pokud by podle Petráše ve městě s 3,5 milióny obyvatel byly neštovice použity při shromáždění jednoho tisíce lidí, do dvou měsíců by se projevila nemoc ve 150 tisících případů, ve 20 státech USA a byla i ve čtyřech státech Evropy. Tak obrovská epidemie by vyvolala politickou i hospodářskou izolaci USA. Do úplné likvidace nákazy by byl nakaženy 4 milióny lidí, přičemž úmrtnost podle Petráše je v optimistickém případě 20 - 30 procent.

Tvrdík uvedl, že se Spojené státy dotazovaly, zda také čeští chemici v oblasti Perského zálivu nechtějí být očkováni. Vzhledem k vedlejším účinkům očkování a možnosti až úmrtí s tímto preventivním krokem česká armáda nepočítá. "Z hlediska našich schopností není nezbytně nutné vakcinaci provést, protože ochranné prostředky, které má ČR, jsou dostatečné i po případném použití nebo zjištění této látky," uvedl Tvrdík.

"Atomové zbraně Saddám nemá"

Podle zjištění české vojenské rozvědky, která spolupracuje se zpravodajskými službami ostatních spojeneckých zemí, je bojeschopnost Husajnovy armády asi pouze 50 procent. "Jaderné zbraně v současné době nemá. Odhadovaná doba na jejich vývoj je zhruba tři roky na nějaké počáteční schopnosti a plné schopnosti do deset let. Ale to jsou odhady, samozřejmě," informoval včera šéf rozvědky Josef Prokš, který ještě loni velel chemikům v Kuvajtu.

Velkou vojenskou hrozbou jsou pro spojence Husajnovy rakety Al-Hussein, kterých má mít 83. Jejich dosah je totiž 600 kilometrů. Mohou podle Prokše snadno dosáhnout 50 procent území Turecka a Saúdské Arábie, Izrael, limitovaně Egypt, Kuvajt a zhruba do poloviny také Irán. "Tyto rakety jsou schopny nést hlavice, na kerých budou zbraně hromadného ničení," dodal Prokš.

Husajn podle něj postupně stahuje vojska k obraně Bagdádu. Podle Prokše zvolil tuto taktiku boje: "Části vojska, protiletadlové systémy, radiolokátory a prostředky k použití chemických zbraní dislokuje ve městě, v zalidněných oblastech a především je dává k cílům jako jsou nemocnice, školy, humanitární centra. Čili vytváří se z vlastního obyvatelstva živý štít nebo rukojmí."

Prokš připustil, že v případě války proti Iráku nelze vyloučit radikalizaci muslimů v Evropě i v ČR a taktéž po přechodnou dobu růst teroristických útoků.

Reklama

Související články

Experti: české chemiky čeká první linie

Ministerstvo obrany tvrdí, že by česká protichemická jednotka byla v případě války proti Iráku umístěna jen v týlu a pomáhala by likvidovat následky...

Výběr článků

Načítám