Hlavní obsah

Vojáci předvedli a pokřtili modernizované tanky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Prezentaci modernizovaných tanků T-72 M4 CZ, zaváděných do výzbroje české armády, a jejich křest náčelníkem Generálního štábu generálporučíkem Pavlem Štefkou, uspořádala v pátek posádka v Přáslavicích na Olomoucku. Hlavním důvodem modernizace byla snaha zajistit vojákům tank s takovými bojovými vlastnostmi, aby byl schopen v nových podmínkách úspěšně plnit úkoly a měl předpoklad na přežití.

Foto: Aleš Plevka

Tabulka, která bude připomínat den, kdy byly stromky v areálu zasazeny

Článek

"To se podařilo. Modernizovaný tank dosahuje bojových parametrů a užitných vlastností na úrovni tanků třetí až čtvrté generace a také interoperability v rámci NATO v systému spojení a provozním zabezpečení. Není to prostě modernizovaný šrot, jak nám občas bývá podsouváno. Je to tank světové úrovně. S výjimkou pancíře je v něm prakticky vše zcela nové," konstatoval Štefka a odmítl tak, že by tanky byly nekvalitní a pro armádu nepotřebné.

"Na bojištích jsou stále nenahraditelné," zdůraznil Štefka s tím, že celkem armáda bude mít 30 modernizovaných tanků. "Zatím ale máme jen prvních devět kusů. Zbylých jednadvacet bude dodáno podle smlouvy se zbrojovkou v Novém Jičíně v letech 2004 a 2005," dodal Štefka. Čtyři nové tanky, jak informoval, už mají přímo v Přáslavicích, dalších pět je jich zatím ve Vyškově, kde na nich probíhá základní výcvik. "V polovině února se ale i tyto tanky přesunou k nám do Přáslavic, kde výcvik bude pokračovat," řekl Právu velitel 73. smíšeného mechanizovaného praporu Vladimír Janovic a ocenil technické parametry nových strojů.

"Oproti tankům T-72 mají vyšší efektivitu palby v denních i nočních podmínkách na pevné i pohyblivé cíle, jsou pohyblivější, spolehlivější, snadnější je i údržba, ale i opravy a obsluha," uvedl Janovic. "Vyšší je nyní i ochrana osádky a také pravděpodobnost přežití tanku v boji. Nějakou dobu však potrvá, než se naučíme všech funkcí stroje využívat. Zvládnout bychom to měli zhruba za rok," přidal se Janovicův zástupce Jiří Hrazdil.

Modernizace jednoho tanku přišla v průměru na 150 miliónů korun. Kromě nových strojů však armáda bude mít i 120 dalších, které modernizací neprošly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám