Hlavní obsah

Vojáci pěti zemí trénují v Česku velení při ochraně před chemickými útoky

Právo, Michael Polák

Musí umět v angličtině řídit a velet jakékoliv chemické jednotce, která je zrovna v operaci. Šedesát armádních chemiků z Česka, Kanady, Polska, Velké Británie a Dánska v těchto dnech v Česku v rámci cvičení Yellow Cross trénuje řízení chemických jednotek při konkrétních bojových a operačních incidentech.

Vojáci pěti zemí trénují v Česku velení při ochraně před chemickými útokyVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Cvičení, které má prověřit připravenost společného česko-britského velitelství v rámci tzv. Spojeneckého sboru rychlé reakce (ARRC), probíhá v kasárnách v Liberci a na cvičišti v Tisé už druhý týden. Rozkazy „trénujících“ mezinárodních velitelů plní zhruba stovka libereckých chemiků.

„Cvičíme všechny možné chemické i radiologické incidenty. Za dopoledne se jich musí vyřešit třeba až deset. Jde o to, dostat se pod tlak a řešit je pod tlakem,“ řekl Radek Malina, velitel společného česko-britského velitelství pro ARRC.

Foto: Michael Polák, Právo

Jeden z incidentů, který museli během cvičení Yellow Cross velitelé a jejich útvary vyřešit. Prověřování nelegálního skladu pro výrobu chemických bojových látek

„Je to velitelsko-štábní cvičení. Jedním z úkolů je být kompatibilní se zahraničními partnery, aby si rozuměly i systémy, které používáme včetně softwarového vybavení,“ dodal.

Česko-britské velitelství brigády radiační, chemické a biologické ochrany vzniklo v roce 2008 a sídlí v Liberci. Jeho úkolem je sjednotit koncepci ochrany proti zbraním hromadného ničení v rámci sboru a velet přiděleným jednotkám v operaci. Je součástí Spojeneckého sboru rychlé reakce ARRC, jenž je mnohonárodním sborem pod britským velením s velitelstvím v Gloucestershiru.

Foto: Michael Polák, Právo

Voják v protichemickém obleku

Liberečtí chemici letošní cvičení na velitelské úrovni využili i pro praktický nácvik, v Tisé na Děčínsku úkoly ze štábu plní asi 100 vojáků a v Liberci-Radčicích dalších 30. Přímo v kasárnách v úterý jedna skupina při odběru vzorků cvičila, jak postupovat, pokud by vojáci prověřovali nelegální sklad pro výrobu chemických bojových látek.

„Máme tam neškodné simulanty bojových chemických látek, které imitují skutečné chemické látky, takže jsou rozpoznatelné na detektorech," uvedl velitel odběrného týmu Petr Svítil. „Ve spojení s laboratoří se vyhodnotí, jaké látky je třeba odebrat k forenzním účelům. Pak jsou odebrány, zabaleny a odeslány dalším složkám,” popsal Svítil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám