Hlavní obsah

Voda z Troubek postupně mizí, v celé obci již funguje elektřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Troubek na Přerovsku, které zaplavila začátkem týdne rozvodněná Bečva, nadále postupně mizí voda. Díky tomu již v celé obci funguje elektřina. S úklidem povodňových škod místním lidem o víkendu pomáhají stovky hasičů, vojáků a dobrovolníků. Úklid v obci přesto nekončí. Řeka Bečva se na Přerovsku vrátila k běžnému stavu ve středu ve večerních hodinách.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

V Troubkách se nepřetržitě uklízí.

Článek

"Vodu čerpáme, čerpáme a čerpáme. V obytných částech by již neměla být. Stále je však ve sklepech domů, na dvorech a zahradách," řekl v neděli starosta Radek Brázda. Doplnil, že energetici v sobotu zprovoznili v obci poslední trafostanici, která byla kvůli velké vodě dočasně odpojena. Elektřina tak již funguje v celých Troubkách.

Obyvatelé obce se pustili do prvních úklidových prací již ve středu. Od té doby v nich pokračují. K dispozici mají čisticí a dezinfekční prostředky a kontejnery, kam mohou odklízet zatopené věci nebo uhynulá zvířata.

"Pracovní síla, která nám pomáhá s úklidem, je obrovská. V sobotu k nám mělo přijet 35 jednotek dobrovolných hasičů, dorazilo jich 50. Dobrovolníků přijelo 120, dále tu máme 30 vojáků," uvedl starosta.

Také díky pomoci zvenčí se podle něj o víkendu v Troubkách udělá obrovský kus práce. "Dnešním dnem přesto úklid určitě nekončí, budeme v něm muset pokračovat i v dalších dnech," řekl Brázda. Obyvatelé Troubek měli možnost při záplavách odejít ze svých domovů do evakuačních center v Tovačově a Oplocanech. V pátek se již obě střediska uzavřela.

Hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík prodloužil ve čtvrtek stav nebezpečí na Hranicku a Přerovsku do konce května. Termín hejtman změnil kvůli situaci v Troubkách. Kraj a obce navíc potřebují podle něj získat čas na sčítání škod, které musejí být vyčísleny a odeslány státu do týdne od skončení stavu nebezpečí.

V pátek hejtman oznámil, že kraj získá od státu požadovanou dotaci 15 miliónů korun na likvidaci prvotních povodňových škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám