Hlavní obsah

Vobořil chystá boj s digitální závislostí i konopnou legislativu

Příprava legislativy kolem regulovaného trhu s konopím a boj s hazardem a digitální závislostí patří mezi priority připravovaného Akčního plánu Národní strategie prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním 2022–2024. Právu to řekl národní koordinátor pro protidrogovou politiku Úřadu vlády Jindřich Vobořil.

Ilustrační foto

Článek

„Akční plán bude mít nějakých pět okruhů. Jednou oblastí bude příprava možné legislativy kolem regulovaného trhu s konopím. Zahrneme i prevence a léčbu, respektive systém pomoci a jeho financování. To je totiž u adiktologických služeb nastaveno špatně a je třeba ho uchopit jinak,“ sdělil Vobořil.

Podle něj vzniká návrh na možnou legislativní změnu financování adiktologických služeb, kdy by měla vzniknout nová agentura, která se o ně bude starat.

Zároveň je potřeba i větší podpora ze státního rozpočtu. „Stát vybírá na hazardní, tabákové a jiných daních velké částky. Bylo by užitečné, kdyby část těchto prostředků šla na financování prevence, včasné detekce závislostí a zmírnění jejich škod,“ podotkl Vobořil.

Závislost na digitálních technologiích ohrožuje 445 000 Čechů

Internet a PC

Akční plán také počítá se vzděláváním veřejnosti o závislostech a jak je rozpoznat. Podpořit by měl i vznik služeb pomáhajících na nelátkových závislostech, tedy na hazardních hrách či nadužívání digitálních technologií.

„Je důležité vzniku zdravotně-sociálních služeb pomoci, aby lidé věděli, kam se obrátit. Potřebujeme zjistit, jestli je možné na to vygenerovat prostředky ze zdravotního pojištění, státního rozpočtu nebo organizace budou schopny takové klienty přijímat v rámci svých současných prostředků,“ konstatoval Vobořil.

Dospělí i senioři

Právě na neexistenci léčebných a poradenských služeb zaměřených na klienty s problémy spojenými s nadužíváním digitálních technologií upozornila včera zveřejněná Zpráva o digitálních závislostech za rok 2022 Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Prodej videoher letos poprvé po několika letech klesne

Ekonomika

„Nemáme specifické služby, které by nabízely pomoc osobám s tímto problémem. Tito lidé často nevědí, kam se obracet. Přes sto adiktologických programů v tuto chvíli má klienty s digitální závislostí, kterým poskytují poradenství a psychoterapii. Zároveň ale poskytují pomoc při jiných závislostech,“ řekla Právu vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Pavla Chomynová.

Dodala, že málo lidí ví, že se na tyto programy lidé s nadužíváním technologií mohou obrátit. Podle zprávy je přes 455 tisíc starších 15 let rizikově závislých na internetu.

„Netýká se to jen dětí a dospívajících, jak se o tom mluví v posledních letech hlavně ve spojení s covidovou pandemií. Často jsou závislí i dospělí a senioři, kteří tráví čas e-mailovou komunikací, čtením zpráv či hazardními hrami,“ přiblížila pro Právo Chomynová.

Závislost se projevuje například zanedbáváním jídla, spánku, jiných volnočasových aktivit, dochází ke konfliktům v rodině či zaměstnání. Žákům se často zhorší prospěch kvůli nedostatku školní přípravy.

Piráti pilují novelu legalizace marihuany na trhu

Domácí

„Je to závislost jako každá jiná. Není ale zatím klasifikovaná jako nemoc, takže klienti nedostanou takovou diagnózu, není je jednoduché zařadit jako u uživatelů alkoholu či drog a léčba nebývá financována ze zdravotního pojištění,“ pravila Chomynová.

Digitální závislost v číslech
Zhruba 445 tisíc osob starších 15 let je v riziku digitální závislosti.
Z toho je 253 tisíc mužů a 192 tisíc žen.
U digitálních her tráví více než čtyři hodiny denně 15 až 25 % žáků základních škol a 10–15 % studentů středních.
Až sedm procent mladistvých ve věku 11 až 15 let spadá do rizika závislosti na sociálních sítích.
Od roku 2015 je ročně pojišťovnám vykazováno 150–180 osob se závislostí na digitálních technologiích. Z toho je přibližně 36 až 46 dětí.

Podle ní je důležité další sledování trendů u digitální závislosti, podpora prevence a léčby a rozšíření adiktologických programů v regionech. V některých totiž taková pomoc dlouhodobě chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám