Hlavní obsah

Vnitro žádá milióny pro policii na D 1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli se vláda už v říjnu shodla okamžitě řešit kritickou situaci na dálnici D 1 způsobenou invazí zahraničních kamiónů, mohl by projekt ztroskotat kvůli nedostatku peněz. Kvůli chystaných krokům se dostali do křížku ministr vnitra František Bublan s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Foto: Marian Kajzer

Finálová devítka s prezidentem soutěže

Článek

Bublan totiž trvá na tom, že ještě letos potřebuje patnáct miliónů korun na to, aby policisty dohlížející na plynulost na dálnici mohl vybavit potřebnou technikou. Na jeho straně přitom stojí ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL), pro kterého je zlepšení situace na dálnici prioritou.

Výhrady ale má podle informací Práva strážce státní kasy Sobotka. Tlačí vnitro k tomu, aby si peníze našlo ve své vlastní rozpočtové kapitole a nezatěžovalo tím vládní rezervu. Vnitro se však brání, že nemá kde brát. Spor tak bude muset vyřešit ve středu vláda.

"Kumulace a vyostření chronických problémů, ale také série závažných nehod, které se v krátkém časovém období odehrály na dálnici D 1, jasně ukázaly, že kritickou situaci je třeba řešit okamžitě," vyzval Šimonovský vládu.

Policie má rychleji šetřit nehody

Z patnácti miliónů korun chce vnitro nakoupit pro dálniční policisty pět nových automobilů VW Transporter včetně počítače a tiskárny. Pomoci by jim mělo také patnáct nových laserových zaměřovačů a stejný počet digitálních fotoaparátů. Dopravní nehody a s tím spojené hodiny čekání vytvářejí na dálnici zácpy, a proto si policisté slibují od nového vybavení rychlejší vyšetřování.

Ke zlepšení situace na D 1 by měla přispět i častější přítomnost policistů, kteří se mají zaměřit hlavně na rychlost kamiónů i autobusů a na dodržování povinných přestávek jejich řidičů. Závažné dopravní přestupky pak chtějí muži zákona vyřizovat na vhodných místech, jako jsou třeba parkoviště nebo benzínové stanice, čímž se má propustnost dálnice rovněž zlepšit.

Do doby, než vláda zavede na dálnicích mýtné, mají situaci na D 1 zlepšit i okamžitá dopravní opatření:
.: omezení levého jízdního pruhu pro kamióny v úsecích uzavírek
.: důsledná kontrola dodržování harmonogramu prací na uzavřených úsecích
.: ve zvlášť nebezpečných místech od 7 do 19 hod. zákaz předjíždění pro nákladní auta
.: vážení kamiónů u státních hranic
.: zlepšení informovanosti řidičů o situaci na D 1.
Všechna opatření mají ještě v letošním roce spolknout zhruba třicet miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Dopravu na D1 bude hlídat více policistů

Série posledních dopravních nehod na brněnské dálnici D1, kdy byla hlavní dopravní tepna České republiky na mnoho hodin zcela paralyzovaná po haváriích...

Výběr článků

Načítám