Hlavní obsah

Vnitro policii navýšilo rozpočet ještě za prezidenta Lessyho

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra odmítá, že by účelově navyšovalo rozpočet policie ve prospěch nového šéfa sboru Martina Červíčka. Dalších 700 miliónů korun na provozní výdaje pro příští rok úřad prý zajistil již minulý týden, tedy ještě za Červíčkova předchůdce Petra Lessyho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý policejní prezident Petr Lessy.

Článek

Z ministerstva financí navíc dorazilo 17 miliónů na provoz policejních passatů. O této částce se v červenci vydatně hovořilo v souvislosti se spory o obsahu telefonátů exprezidenta Lessyho s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

O tom, že policie dostala stamiliónovou finanční injekci, ve čtvrtek informoval Červíček odboráře. Ihned se objevily úvahy o tom, zda to nesouvisí s jeho nástupem do funkce, a že by mohlo jít o snahu umlčet kritiky způsobu odstavení Lessyho. Ten ve středu u policie skončil poté, co ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci.

„Když jsem se tuhle informaci dozvěděl, tak se mi objevila paralela s bývalým ministrem (spravedlnosti Jiřím) Pospíšilem, který taky byl odvolán kvůli tomu, že neuměl hospodařit, neuměl šetřit a jeho nástupce najednou také dostal finanční prostředky, které nikdo neví, kde se vzaly,“ říkal například v České televizi advokát Václav Láska, který Lessyho zastupuje ve sporu kvůli jeho propuštění.

Lessy o navýšení rozpočtu nevěděl

Bývalý policejní prezident navíc v pátek Právu v SMS zprávě sdělil, že ho o navýšení rozpočtu nikdo z vnitra neinformoval.

Ministerstvo ale tvrdí, že o dotaci pro resort jednali jeho představitelé v srpnu, ministr financí Kalousek to prý odsouhlasil minulé úterý. Vnitro si podle svého mluvčího Pavla Nováka zajistilo navýšení svého rozpočtu o 1,2 miliardy korun. Z toho putovalo 700 miliónů policii a 130 miliónů hasičskému sboru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Stamilióny si policejní prezidium podle Nováka zapracovalo do návrhu rozpočtu na příští rok již minulou středu. O penězích se prý navíc rovněž hovořilo minulý čtvrtek na poradě vedení resortu, které se účastnil i ekonomický náměstek policejního prezidia Pavel Osvald.

Mluvčí policejního prezidenta Andrea Zoulová dodala, že na této poradě byl i Červíček, tehdy ještě ve funkci náměstka pro trestní řízení.

„Čili neměl možnost to ani ovlivnit jako policejní prezident, potažmo jako partner (poslankyně ODS) paní Jany Černochové. Takže spekulace, co se objevily v té souvislosti, jsou tudíž nepravdivé,“ sdělila Právu Zoulová.

Aktuální rozpočet policie na letošní rok činí podle ministerstva vnitra bezmála 27 miliard korun. Návrh rozpočtu na příští rok, včetně zmíněných 700 miliónů, přesahuje 27,1 miliardy.

Peníze na passaty

Novák rovněž Právu potvrdil, že ministerstvo financí minulý týden poslalo policii 17 miliónů korun na provoz passatů. Právě o těchto prostředcích Kalousek podle svých slov hovořil v telefonátech s Lessym z počátku července.

Policejní prezidium prostřednictvím vnitra podle Kalouska letos v květnu požádalo o 95 miliónů, z čehož mělo jít 17,7 miliónu na využívání upravených passatů, které stíhají dálniční piráty. Finance žádost zamítly. Kalousek v pátek prohlásil, že ve zmíněném telefonátu s Lessym předběžně přislíbil 17,7 miliónu policii poskytnout. Lessy ovšem vždy tvrdil, že o passatech tehdy nepadlo ani slovo. Naopak poslancům na jednání bezpečnostního výboru řekl, že s ministrem financí hovořil o kauze CASA a že mu Kalousek při této příležitostí pohrozil stíháním. Ministr toto popírá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám