Hlavní obsah

Vltava v Praze prvního povodňového stupně nedosáhne

– Praha

Vltava v Praze stoupá pomaleji, než se čekalo. Prvního povodňového stupně ve čtvrtek pravděpodobně nedosáhne, uvedl Hugo Roldán z Povodí Vltavy. Jeho pracovníci očekávají, že se průtok podaří udržet do 450 metrů krychlových za vteřinu. Pokud se množství protékající vody zvýší nad 400 metrů krychlových za sekundu, magistrát uzavře náplavky v centru města.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Situace na náplavce Vltavy v Praze 5 pod Palackého mostem, kterou ve čtvrtek částečně zaplavila stoupající Vltava.

Článek

První povodňový stupeň měl nastat podle očekávání již ve čtvrtek odpoledne. Magistrát proto ohlásil, že preventivně uzavře náplavky pro automobily. Pro řidiče by měly být nepřístupné břehy řeky v Praze 1 a 2 od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň a v Praze 5 na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem.

Náplavky se zavírají ve chvíli, kdy vodohospodáři ve Vltavě v Malé Chuchli naměří 400 metrů krychlových za sekundu. V 18:40 Vltavou protékalo o 11 kubíků za sekundu méně.

"V příštích hodinách nepředpokládáme, že Vltava dosáhne prvního stupně. V delším výhledu bude záležet na předpovědi počasí," řekl Roldán. Pokud by Vltava prvního povodňového stupně, tedy 450 metrů krychlových za sekundu, přesto dosáhla, začne stavba protipovodňových zábran v Divadelní ulici a na Zbraslavi.

 Akce na náplavkách v ohrožení

Po vyhlášení prvního povodňového stupně nesmějí vyplouvat některé pražské přívozy. "Převozník pražský" Zdeněk Bergman ale díky pozitivní předpovědi nepředpokládá, že by do pátečního dopoledne přívozy zákaz vyplutí dostaly.

V pátek a sobotu se má na Rašínově nábřeží také uskutečnit pivní festival. Jeho organizátoři stále s jeho konáním počítají. "Budeme se do poslední chvíle snažit to udělat, znamenalo by to pro nás velké ztráty," řekl za pořadatele Jiří Sedláček. Prognóza je ale podle něj dobrá a akce by se tak uskutečnit měla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám