Hlavní obsah

Vlkům se na Broumovsku daří, již počtvrté tam přivedli na svět vlčata

Novinky, jas

Vlkům na Broumovsku se daří, a jak odhalily fotopasti Hnutí Duha, šelmy tam již počtvrté přivedly na svět mláďata. Vlčí smečka se pohybuje v oblasti od Teplic nad Metují po východní oblast Krkonoš. Nejvíce vlků odborníci zaznamenali loni v prosinci, kdy bylo na fotografiích zachyceno sedm zvířat včetně trojice odrostlých mláďat.

Foto: Šelmy.cz / Hnutí Duha

Jedno z letos narozených vlčat

Článek

Podle odborníků se velikost smečky příliš měnit nebude, neboť mláďata narozená loni či dříve se osamostatní a najdou si vlastní teritoria.

„Narození vlčat čtvrtým rokem po sobě ukazuje, že vlk je schopný se dobře přizpůsobit k životu i v člověkem relativně hustě obydlené a využívané krajině,” uvedl k pozorování vlčat zoolog Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Petr Kafka.

„Vlci se pohybují na rozloze zpravidla větší než 200 až 300 kilometrů čtverečních a svou kořist tak loví i v kulturní krajině mimo nejpřísněji chráněná území,” připomněl Miroslav Kutal z Hnutí Duha, který působí na Mendelově univerzitě v Brně.

Foto: Šelmy.cz / Hnutí Duha

Snímek z fotopasti dokladující narození minimálně dvou vlčat

Vlci přidělávají vrásky farmářům, neboť napadají i hospodářská zvířata. Ačkoliv však podle Kafky počty vlků v krajině rostou, útoků na hospodářská zvířata stejným tempem nepřibývá a chovatelé mohou využít projekty na zabezpečení stád.

Další smečka vlků, jejíž teritorium zasahuje do oblasti CHKO Broumovsko, se vyskytuje v Polsku v národním parku Góry Stolowe.

„Stopy dvou jedinců nalezly Vlčí hlídky také v Javořích horách u Ruprechtic, vlk byl pak dokonce vyfocen turistou u vyhlídky na Ruprechtickém špičáku v červnu 2019,” připomněla AOPK ČR společně s Hnutím Duha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám