Hlavní obsah

Vlk si přišel pro smrt na D1 až z Karpat, urazil stovky kilometrů

Novinky, hlk

Vlk, kterého začátkem března srazilo auto na dálnici D1 poté, co se snažil frekventovanou komunikaci překonat mezi Skorkovem a Zbinohy, přišel do Česka až z Karpat. Prokázala to genetická analýza jeho tkáně, uvedlo v pátek Hnutí Duha.

Foto: Foto archiv Pavla Hulvy

Zoolog Pavel Hulva odebírající vzorek pro genetickou analýzu.

Článek

„Genetické analýzy ověřily, že zvíře sražené na dálnici D1 je vlk. Srovnání s databází několika set zvířat z celé střední Evropy ukázalo, že jedinec pocházel z karpatské populace,“ uvedl molekulární ekolog Pavel Hulva.

Zvíře tedy pravděpodobně muselo před svou smrtí urazit několik set kilometrů. Podle odborníků to není neobvyklé. „U vlků se můžeme s mnohasetkilometrovými přesuny setkat zejména u mladých samců, kteří hledají nové teritorium,“ uvedlo Hnutí Duha ve společné tiskové zprávě s Univerzitou Karlovou.

Vlka, který přešel na Jihlavsko až z Karpat, je velká škoda.
Miroslav Kutal

Případ usmrceného vlka je praktickou ukázkou jednoho z problémů, se kterým se mnohá zvířata potýkají v člověkem upravené krajině. Ohrožují je nejen auta, ale samotná existence silnic pro ně představuje nepřirozené bariéry pohybu a dochází tak k rozdělování populací.

„Vlka, který přešel na Jihlavsko až z Karpat, je velká škoda. Výskyt vlků na česko-slovenském pomezí je v posledních letech spíše sporadický a mrzí nás, že zvíře už nenajde partnera pro založení další smečky,” řekl k události Miroslav Kutal z Hnutí Duha

Rozvojem ekologicky šetrnějších dopravních sítí v Karpatech se v současné době zabývá projekt TRANSGREEN, který od začátku letošního roku působí také v ČR, Maďarsku, Rumunsku a na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Související články

Auto na dálnici D1 srazilo vlka

Na dálnici D1 na Havlíčkobrodsku srazilo auto vlka, který se pokoušel přes rušnou komunikaci přejít. O případu v pondělí informovali zástupci Agentury ochrany...

Výběr článků

Načítám