Hlavní obsah

Vlaky se vrací do normálního provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Provoz na železnici byl po přerušení kvůli ledovce ve středu na drtivé většině tratí obnoven. Výjimkou zůstává úsek vedlejší trati Střelice - Moravské Bránice u Brna. Na ni napadaly desítky stromů, které se budou odklízet pravděpodobně až do pátku. Uvedl to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vlak, který zůstal stát kvůli námraze na trolejích.

Článek

Ve čtvrtek by vlaky měly jezdit z 80 procent podle řádu. "Velká část vlaků v ranní špičce už pojede podle jízdního řádu, byť třeba v náhradních soupravách, ale během dne by se měl jízdní řád včetně plánovaných souprav stabilizovat," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Desítky vlaků se totiž nachází tam, kde je zastihla kalamita, a bude trvat hodiny, než budou moci být nasazeny na obvyklých spojích.

Během středečního odpoledne byla zprovozněna většina hlavních železničních linek. Po 16:00 se podle Českých drah podařilo zprovoznit trať mezi Olomoucí a Ostravou. Menší omezení zatím trvají na trase z Přerova do Břeclavi a z Hranic na Moravě do Vsetína, ale i zde dopravce v nejbližších hodinách předpokládá postupné obnovení provozu elektrických vlaků. Do té doby zde pojedou pomalejší motorové lokomotivy, komplikací pro cestující tak mohou být zpoždění proti jízdnímu řádu. Zprovozněny podle Českých drah jsou i všechny příměstské linky v okolí Prahy.

Ledovka způsobila na železnici výpadek zhruba 1200 spojů.

Situací na železnici se bude zabývat i premiér Bohuslav Sobotka. V pátek se hodlá sejít s vedením Českých drah a s železničními odbory. Jednat chce o jejich postupu během kalamity a zjistit, zda dopravce nemohl situaci zvládnout lépe, uvedl mluvčí vlády Martin Ayerer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám