Hlavní obsah

Vládu straší nízký zájem o druhý pilíř, tvrdí ČSSD

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté nadále trvají na tom, že pokud uspějí v příštích sněmovních volbách, zruší druhý pilíř důchodové reformy, jenž funguje od letošního roku. Vláda samotná je podle nich vystrašená nízkým zájmem o tuto novinku. ČSSD zároveň vyzvala ústy předsedy Bohuslava Sobotky občany, aby do druhého pilíře nevstupovali. Podle nich totiž hrozí, že přijdou o své peníze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Druhý pilíř může znamenat podobnou deziluzi, jako byla kupónová privatizace v 90. letech,“ prohlásil Sobotka.

Za první tři měsíce se do druhého pilíře přihlásilo zhruba 22 tisíc lidí, což je podle Sobotky výrazně méně, než předpovídaly loňské průzkumy. „Vláda je tím vystrašená,“ podotkl.

Sobotka také trvá na tom, že jediným, kdo bude těžit z penzijní reformy, jež zavedla druhý pilíř, jsou vlastníci penzijních společností. „Druhý pilíř je založen na předpokladu privátního zisku,“ řekl Sobotka s tím, že ČSSD žádá občany, aby neriskovali své prostředky a do druhého pilíře nevstupovali.

Lidé mají v rámci druhého pilíře možnost převést si do soukromého penzijního fondu tři procenta ze sociálního pojištění, která by jinak odvedli do státního průběžného systému. K nim budou ale muset připojit další 2 % ze své hrubé mzdy. Novinka platí od letošního ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám