Hlavní obsah

Vládní e-mail si Babiš vytiskl ve firmě Imoba, která vlastní Čapí hnízdo

Novinky, ber
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v nedělním příspěvku na Youtube ukázal, že si vytiskl vládní e-mail ve firmě Imoba, která patří do svěřenských fondů a on sám tvrdí, že teď s ní už nemá nic společného a nemá na ni žádný vliv. Když premiér zvedl papír se svým projevem, ukázalo se, že ho má vytištěný na papíru se záhlavím právě společnosti Imoba. Ta spravuje Čapí hnízdo. S informací přišel v pondělí Reflex.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil 30. března 2020 v Praze na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru.

Článek

Každou neděli premiér Babiš zveřejňuje týdenní hlášení zvané „Čau lidi.” Zatímco před koronavirovou krizí Babiš psal svůj týdenní příspěvek na Facebook, minulý týden v neděli ho zveřejnil formou videa na Youtube.

Babiš se postavil za Hamáčka, nesouhlasí s Prymulou ohledně promoření

Domácí

V něm četl projev z papíru, který ale v jednu chvíli zvedl před kameru. Z textu na druhé straně papíru je patrné, že šlo o výtisk e-mailu od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). V záhlaví je ale uvedeno: Šlingrová Eliška Imoba.

Babiš si tak nechal e-mail vytisknout právě na tiskárně této firmy. „Pan premiér běžne pracuje ve své kanceláři a některé podklady a e-maily mu občas vytisknou na recepci v Sokolovně Průhonice. Ta je přes ulici,“ zdůvodnil pro Novinky premiérův mluvčí Vladimír Vořechovský. Proč se vládní e-maily tisknou na recepci restaurace ”přes ulici”, nezdůvodnil.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček po jednání vlády řekl, že podnik Babišovi běžnou korespondenci takto tiskne. „Pokud je tam o víkendu obsluha nebo je tam někdo na té recepci, tak mu tam, aspoň co já vím, vytisknou ty materiály, ale to jsou běžné pracovní materiály, které nejsou nijak vyhrazené," řekl Havlíček.

Řekl, že nevidí nic zvláštního na tom, když si člen vlády tiskne materiály například doma.

Babišovým příbuzným pomáhala s Čapím hnízdem i finanční ředitelka Agrofertu

Domácí

Pod firmu Imoba přitom spadá právě Sokolovna v Průhonicích, ale také Čapí hnízdo. Právě kvůli dotačnímu podvodu z 50 milionů v kauze Čapí hnízdo je premiér trestně stíhán.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

Premiér firmu přitom dříve vlastnil. Před třemi lety, stejně jako Agrofert, ji ale uložil do svěřenských fondů, aby se vyhnul střetu zájmů. Od té doby tvrdí, že na dění ve firmě nemá vliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám