Hlavní obsah

Vladislavský sál odhalil archeologům nová svědectví o životě na Hradě

Novinky, Jiří Mach
Praha

Archeologický výzkum ve Vladislavském sále Starého paláce na Pražském hradě přinesl nečekaně bohaté nálezy vykreslující život doby 16. a 17. století. Vladislavský sál byl vystavěn koncem 15. století a sloužil jako síň pro slavnostní příležitosti, plesy, ale i trhy. Tým Archeologického ústavu Akademie věd v uplynulých měsících využil toho, že musela být zrestaurována podlaha v sále.

Článek

„Jak víme z historie, odehrávala se tam různá shromáždění a dokonce i trhy. Jsou tam vlastně popadané věci, které se pod podlahu u takových příležitostí dostanou. Našli jsme dřevěné příbory, lžíce, mince, hrací kostky, karty, útržky různých prvotisků, protože to zboží balili například do starých kalendářů a to už v počátku 17. století," vysvětlila mluvčí Archeologického ústavu AV ČR Jana Kubková-Maříková.

Ukázka předmětů nalezených v zásypu pod podlahou Vladislavského sálu

FOTO: Martin Frouz/ ARU Praha

Mimořádně suché zásypy totiž uchovaly až do dnešních dní velké množství nálezů z organických hmot. Nejzajímavější jsou doklady o společenském životě. Vedle desítek hracích karet, kostek a mincí byly objeveny i dýmky, drobné části oděvů například knoflíky, korále, špendlíky a jehlice nebo ozdoby prsten a hřeben. Archeologové si cení i takových nálezů jako jsou kapesní sluneční hodiny a kružítko, které se nacházejí jen zřídka.

Nemenší význam mají i objevy zbytků archiválií (listin, dopisů, účtů), stránky a listy z tištěných knih, mezi nimiž lze identifikovat česko–německo–latinský slovník, kalendář nebo česky psaný snář. V sále probíhaly také hostiny o jejichž chodech informují nálezy pecek, skořápek, kostí drůbeže a ryb.  

Pohled na archeologický výzkum ve východní části Vladislavského sálu

FOTO: Martin Frouz/ ARU Praha

Rekonstrukce trvala téměř celou zimu

Další poznatky se očekávají od zahájeného paleobotanického výzkumu a také od průzkumu dendrochronologického, který by měl určit stáří prken i podkladových trámů podlahy.

Archeologové pracovali ve Vladislavském sále od konce listopadu do poloviny února. V sále probíhá rekonstrukce historické dřevěné podlahy, při níž byly vyzvednuty a restaurovány dřevěné desky a opraveny, eventuálně vyměněny podkladové trámy.

Při tom bylo nutno odstranit část klenebních násypů. Jejich částečný výzkum také doplnil poznatky o architektonickém vývoji paláce, mimo jiné i o starším velkém sále z doby Karla IV. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám