Hlavní obsah

Vladimír Mlynář: Za okem mám nádor, zřejmě nezhoubný

Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Právo se z politických kruhů dozvědělo, že Vladimíra Mlynáře ohrožuje závažná choroba. Sám ministr na dotaz Práva včera přiznal, že má v hlavě za levým okem již nějaký čas nádor, který je podle lékařů zřejmě nezhoubný. To je také důvodem, proč v poslední době nosí brýle. Nádor totiž nepříznivě ovlivnuje jeho zrak.

Foto: Josef Sekyra
Článek

Hovoří se o tom, že jste vážně nemocen. Souvisí rezignace na poslanecký mandát s vaším zdravotním stavem?

"Nikoli přímo. Faktem je, že si člověk v mé situaci přeskládá některé životní hodnoty. Nicméně moje rozhodnutí rezignovat na mandát a věnovat se výhradně ministerstvu je staršího data. Sliboval jsem tento krok před volbami do Sněmovny, potvrdil jsem, že to učiním po volbách. Politická matematika mně to ale nedovolila. Členů Unie svobody je totiž nejmenší počet - deset a za mnou na společné koaliční kandidátce je člen KDU-ČSL Pavel Severa. (Nejmenší počet členů v klubu je deset. - pozn. red.). Takže pokud bych se vzdal mandátu, nastoupil by za mě lidovec a tím by se vychýlily síly. Odchod Miloslava Výborného na Ústavní soud mi to ale umožňuje. Oznámil jsem proto, že jakmile nastoupí náhradník za Výborného, což je zase naopak unionista pan Vokáč, skončím ve Sněmovně."

Zmínil jste se o situaci, v níž se nacházíte a kdy přehodnocujete životní hodnoty. Jaká tedy je?

"Asi před měsícem se u mě objevily problémy se zrakem, které jsem přičítal únavě a vyčerpání. Nicméně absolvoval jsem lékařské vyšetření, kde vcelku náhodou, díky moderním technologiím, lékaři zjistili, že mám za levým okem zhruba pěticentimetrový útvar. Odborně se jmenuje fibrózní displézie kosti, což laicky řečeno je jakási forma nádoru, nebo útvaru na kosti, který tam být nemá. Podle většiny vyšetření, které jsem absolvoval, se lékaři domnívají, že by nádor neměl být zhoubný."

Čeká vás operace?

"Lékaři se rozhodli, a já jsem s tím souhlasil, že budou tento útvar sledovat, a pokud se ukáže potřeba, pak ho operativně odstraní."

Jak se cítíte?

"V práci mne to nijak neomezuje. Žádné subjektivní potíže, s výjimkou toho, že mám brýle, nepociťuji. Snažím se naopak pracovat ještě o něco víc, aby člověk myslel na jiné věci. Vím, že je mnohem více lidí, kteří mají horší problémy a dokáží si s nimi poradit. Poradím si s tím také."

Kde se léčíte?

"Léčím se ve vojenské nemocnici, kam spádově patřím svým bydlištěm, u pana profesora Beneše."

Reklama

Související články

Mlynář se vzdal poslaneckého mandátu

Unionistický ministr Vladimír Mlynář se vzdal poslaneckého křesla. Informaci o jeho rozhodnutí nejprve sdělil kolega ve vládě Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Mlynář...

Výběr článků

Načítám