Hlavní obsah

Vláda zakázala cestovat do Indie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý bude zakázáno cestovat do Indie. Zařadí se mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Zpřísní se i podmínky návratu.

Zákaz cestování do IndieVideo: ČTK

 
Článek

Indie se tak zařadí k Peru, Kolumbii, Botswaně, Brazílii, Svazijsku, Jihoafrické republice, Keni, Lesothu, Malawi, Mosambiku, Tanzanii, Zambii a Zimbabwe.

Covidová katastrofa v Indii: Statisíce nakažených, chybí kyslík a lůžka v nemocnicích

Koronavirus

Do České republiky se z Indie budou moci vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test budou muset lidé absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Podle sobotních informací byli dva lidé s podezřením na takzvanou indickou mutaci koronaviru v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ s podezřením na indickou mutaci nahlášen v pátek 16. dubna. Arenberger řekl Právu, že indickou mutaci přivezla zřejmě studentka z Indie.

Příjezdy kontrolovat nelze

Ministr současně po jednání vlády přiznal, že není žádná možnost, jak kontrolovat, odkud člověk cestuje. Ze zakázaných zemí nejsou do ČR většinou přímé lety, lidé tedy přilétají letadly z neproblémových zemí, ač ve skutečnosti cestují z těch nebezpečných. Z mnoha destinací přijíždějí lidé autem, protože přiletí například na letiště do Vídně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám