Hlavní obsah

Vláda souhlasí s odškodněním vyhozených studentů

PRAHA

Vláda na svém středečním zasedání odsouhlasila odškodnění studentů vysokých škol, kterým bylo v období komunistického režimu z politických důvodů znemožněno dokončit studium na vysoké škole. O výši odškodnění a době, na níž se bude nařízení vztahovat, se bude jednat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)

Článek

Ministr školství Ondřej Liška souvislosti se symbolickým odškodněním studentům, kteří nemohli v období komunistického režimu dokončit vysokou školu oznámil, že do konce vypracuje návrh vládního nařízení.

Návrh ministra financí na zvýšení záruk za bankovní vklady na 50 tisíc eur (nyní cca 1,25 miliónu korun) bude vláda projednávat příští týden. Vedle navýšení garancí, by měla odpadnout i spoluúčast a stát by tak garantoval plnou výši vkladů.

"Toto je reakce kabinetu na současnou ekonomickou situaci, kdy jsme reagovali na postup vlád, které jsou členy EU. Jsme ale nadále přesvědčeni, že občané nemají žádný důvod vklady vybírat nebo převést do jiný bank," uvedl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek, který jednání předsedal v nepřítomnosti premiéra Topolánka, jenž je na zahraniční cestě v Turecku.

.: Ministr vnitra Ivan Langer uspěl s návrhem na podporu malých oborů na filozofické fakultěfoto: Právo/Petr Horník

Malé obory na filosofické fakultě dostanou finanční injekci

Vláda též přijala návrh ministra vnitra Ivana Langera, který vznesl požadavek na finanční podporu malých studijních oborů jako je čínština, hebrejština a další orientální jazyky na pražské filozofické fakultě. Vláda by na jejich podporu přispívala pět let částkou deseti miliónů za rok.

Zrušení těchto oborů by mohlo mít dopad zejména na činnost tajných služeb a dalších bezpečnostních složek státu. Právě ty často využívají absolventy daných oborů kvůli jejich znalostem jazyka a regionu.

Vláda také schválila věcný záměr zákona o dohledu nad finančním trhem. Dohled nad finančním trhem má od roku 2006 na starosti Česká národní banka, ta se musí řídit podle právní úpravy, která se v jednotlivých sektorech liší. Návrh ministerstva financí chce právní úpravu v této oblasti sjednotit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám