Hlavní obsah

Vláda si vezme na paškál šéfa ÚOHS Rafaje

Právo, ada, nig

Šéf Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj podle všeho ztrácí důvěru vlády. Alespoň to naznačují slova premiéra Andreje Babiše (ANO), kterými reagoval na dotaz místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj

Článek

Pikal zpochybnil pozici Rafaje v čele nezávislého a nestranného úřadu, když vyjmenoval několik jeho závažných pochybení, kvůli kterým je podle něj setrvání Rafaje v čele úřadu neudržitelné.

„Vláda samozřejmě negativní informace ohledně předsedy Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ing. Petra Rafaje zaznamenala a zcela souhlasí, že tyto informace neprospívají dobré pověsti úřadu. Vláda se zcela nepochybně bude celou situací zabývat,“ napsal premiér Pikalovi v odpovědi na jeho písemnou interpelaci, která byla v pondělí rozeslána poslancům.

Podle Babiše nemůže ale vláda reagovat na spekulativní mediální informace. „V případě, že by vláda činila jakékoli kroky ve formě vznesení návrhu na případné odvolání předsedy ÚOHS, bylo by tak činěno na základě relevantních podkladů, bude-li je mít vláda k dispozici, a zejména v souladu s právními předpisy,“ tvrdí Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Pikal (Piráti)

Pikal připomněl jmenování nyní vazebně stíhaného brněnského komunálního politika Jiřího Švachuly (dříve ANO) do rozkladové komise ÚOHS, kam ho dosadil právě Rafaj. Podle poslance k tomu Švachula neměl potřebné vzdělání a jakoukoli zkušenost v daném oboru.

Kvůli vyšetřování korupce při zadávání veřejných zakázek, v nichž je Švachula obviněn spolu s dalšími osmi lidmi, policie – jak připomněl Pikal – se do hledáčku vyšetřovatelů dostal i Rafaj. Tomu policisté při domovní prohlídce zabavili dva miliony korun, jejichž původ nebyl schopen objasnit, jak už Právo informovalo.

Pikal připomněl tajnou schůzku Rafaje s místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem z podzimu 2017, kdy z policejních odposlechů vyplynulo, že se dvojice domlouvala, jak v soutěži o mýto prosazovat zájmy Kapsche.

Výčet hříchů

Jako další důkaz, že šéf ÚOHS narušuje nezávislost a nestrannost úřadu, uvedl Pikal jmenování Rafajovy dcery do rozkladové komise úřadu, v níž seděla od roku 2011 do roku 2015.

„Angažmá vlastního rodinného příslušníka ve vysoce odborné rozkladové komisi bez splnění sebemenších požadavků na odbornost a vysokoškolské vzdělání v oblasti správního dozoru nad veřejnými zakázkami jen svědčí o nepotismu a vysoce nedůvěryhodném jednání předsedy úřadu,“ napsal Pikal.

Podle něj v komisích Rafaj angažoval nejen Švachulu a svou dceru, ale také řadu advokátů, kteří před úřadem zastupovali své klienty.

Jako poslední prohřešek zmínil místopředseda dolní parlamentní komory tzv. Případ BusLine, tedy firmy, které podle Pikala ÚOHS potvrdil veřejnou zakázku za 770 milionů Kč, přičemž společnost měla v minulosti hostit na vlastní náklady Rafaje na fotbalovém zápase Ajaxu Amsterdam v Nizozemsku, kde mu dělala společnost také dcera.

„Ze všech výše uvedených důvodů se domnívám, že pozice současného předsedy ÚOHS ing. Petra Rafaje je nadále neudržitelná,“ tvrdí v interpelaci Pikal.

Podle informací Práva z blízkosti premiéra není Babiš s působením Rafaje spokojen, ale s jeho odvoláváním může být problém. Jak jmenování, tak jeho konec v čele úřadu jsou totiž plně v rukách prezidenta republiky, přičemž Miloš Zeman dal opakovaně veřejně najevo, že Rafaje je ochoten odvolat jedině na základě pravomocného soudního rozhodnutí.

Je tak téměř jisté, že vláda a především premiér si nebude chtít opakovaně naběhnout tím, že bude bezvýsledně navrhovat prezidentovi personální změny, kterým hlava státu odmítá vyhovět.

Rafajovi má jeho druhý šestiletý mandát skončit v červnu 2021.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám