Hlavní obsah

Vláda se neshodla na zpřísnění opatření, poradí se o třech variantách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda se v pondělí neshodla na zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Pokračovat v jednáních bude ve čtvrtek. Po jednání kabinetu to uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Foto: ČTK

TK k demisi vlády

Článek

„Strávili jsme tři hodiny diskusí nad dalšími opatřeními, abychom zamezili nárůstu počtu hospitalizovaných. Po třech hodinách se vláda neshodla, pokračovat budeme ve čtvrtek,” řekl premiér.

Antigenní testy už stačit nebudou, schválíme to, potvrdil Babiš

Koronavirus

Ten také opět apeloval na veřejnost ohledně očkování proti covidu. „Očkujte se, je to jediné řešení. Žádné jiné řešení není. Nenaočkovaní jsou ohroženi na životech,” doplnil.

Tři varianty ve hře

Očekávalo se, že vláda v pondělí schválí omezení použití antigenních testů. Lidé by při potvrzení o bezinfečknosti potřebovali dražší PCR, pokud by nebyli naočkovaní či neprodělali covid.

„Debatovali jsme, zda je toto opatření dostatečné, a to vzhledem k vývoji epidemie. Situace se zhoršuje. Těžké případy zatím ale tolik nerostou jako počty nově nakažených,” uvedl k dalšímu jednání ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na vyřazení neočkovaných ze společenského života najede Česko za dva týdny

Domácí

Podle něj jsou celkově ve hře tři varianty, podle kterých by mohla vláda při zpřísnění postupovat: jednat bude kabinet o zavedení tzv. rakouského modelu, o bavorském modelu nebo o uznávání PCR testů.

Rakouský model spočívá v tom, že neočkovaní lidé mají omezený volný pohyb. Při bavorském modelu by neočkovaní neměli omezený volný pohyb, jako potvrzení o bezinfekčnosti by ale platilo pouze očkování či prodělání koronaviru. Třetí variantou je pak uznávání pouze PCR testů při prokazování bezinfekčnosti s pomocí testu.

„Musíme udělat opatření, které ochrání zdraví našich lidí,” vysvětlil premiér.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám