Hlavní obsah

Vláda schválila návrh na zrušení Dělnické strany

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jfk, jas

Vláda premiéra Jana Fischera ve středu schválila návrh ministra vnitra Martina Peciny na zrušení Dělnické strany. Návrh postoupí Nejvyššímu správnímu soudu. V minulosti se již kabinet premiéra Mirka Topolánka o stejný krok neúspěšně pokusil. Premiér Fischer oznámil, že vláda návrh na zrušení ultrapravicového uskupení schválila jednomyslně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Příznivci krajně pravicové Dělnické strany.

Článek

Ministerstvo vnitra se po prohraném sporu u Nejvyššího správního soudu z letošního března rozhodlo neponechat nic náhodě. Na novém materiálu se podíleli odborníci z nejrůznějších oblastí.Kabinet bude zastupovat advokát Tomáš Sokol.

„Byli mezi nimi policisté, tajné služby, odborníci na správní právo z řad akademiků, neziskové organizace, advokáti, specialisté na extremismus,“ uvedla ještě před jednáním vlády mluvčí ministerstva Hana Malá.

Nemáme se čeho bát, míní Vandas

Vláda tak dostala na stůl zhruba 60stránkový materiál se stovkami stran příloh. Součástí návrhu jsou i obrazové a audiovizuální záznamy. Ministr vnitra Martin Pecina řekl, že nynější návrh by měl být propracovanější. Vychází mimo jiné i z analýzy prvního rozsudku. 

Pecina nechtěl materiál příliš komentovat a uvedl, že bude zveřejněn až poté, co se s ním seznámí Nejvyšší správní soud. 

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas Novinkám řekl, že rozhodnutí kabinetu víceméně očekával. "Nemáme se čeho obávat," řekl Vandas, který předpokládá, že strana u Nejvyššího správního soudu uspěje stejně jako v prvním případě.

Reklama

Výběr článků

Načítám