Hlavní obsah

Vláda projedná prodej Lobkovického paláce Německu

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej pražského Lobkovického paláce Německu, které v něm má svoje velvyslanectví, je na spadnutí. Zkomplikoval jej pouze spor ministerstev zahraničí Karla Schwarzenberga a financí Miroslava Kalouska (oba TOP 09) o cenu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lobkovický palác v Praze

Článek

O okolnostech bude v úterý jednat vláda. Oba resorty se zatím na uvažované ceně kulturní památky z 18. století nemohly shodnout. Ministerstvo zahraničí muselo dokonce nechat vypracovat nové posudky, které teď znovu bude Kalouskův úřad posuzovat. Finance totiž dospěly k závěru, že znalci původně cenu podhodnotili.

Posudky vypracovaly na základě výběrového řízení dvě firmy: Česká znalecká a American Appraisal. Právě ta vypracovala sporný znalecký posudek na cenu armádních letadel CASA.

„Měli jsme pochybnosti o posudcích, ministerstvo zahraničních věcí proto podalo nové, ke kterým bychom se do čtrnácti dnů měli vyjádřit, zda jsou správné,“ řekl na dotaz Práva mluvčí financí Jakub Haas.

Kalousek na otázku Práva řekl, že o věci není detailně informován, Schwarzenberg na dotaz k ceně nereagoval.

Podrobnosti ale naznačuje dokument ministerstva zahraničí, kterým se v úterý má zabývat vláda a který má Právo k dispozici.

Několikaletá licitace

„Zásadní výtkou k posudkům Lobkovického paláce bylo nedostatečné zohlednění jedinečnosti stavby, zejména uměleckých děl, fresek apod. Vzhledem k tomu označilo MF tržní hodnotu uvedenou ve znaleckých posudcích za podhodnocenou,“ píše se v dokumentu podepsaném Schwarzenbergem.

Kalouskův úřad stejně jako ministerstvo kultury doporučily, aby k odhadu cen uměleckých děl, fresek aj. byli přizváni příslušní znalci, památkáři, sochaři, restaurátoři atd., kteří se tím profesionálně zabývají. Posouzení těchto znalců mělo být vzato v potaz při přepracování posudků.

Volba padla na firmu Tradice, která dlouhodobě v prostorách paláce provádí restaurátorské práce, a zná tudíž prostředí. Její výstupy nakonec do svých nových znaleckých posudků zapracovaly jak American Appraisal, tak Česká znalecká.

„Předpokládá se, že po verifikaci znaleckých posudků ze strany ministerstva financí bude SRN oznámena cena Lobkovického paláce a následně proběhnou finální kroky při práci na příslušných smlouvách,“ uvádí se v dokumentu pro vládu.

O prodeji paláce se debatuje zhruba tři roky, kdy Němci projevili zájem o koupi. Lobkovický palác totiž považují za součást svých dějin, protože právě do jeho zahrad se v roce 1989 uchýlily tisíce občanů tehdejší NDR, aby si vymohly vystěhování do SRN.

Česko zase chce postavit novou ambasádu v Berlíně. Dosud čeští diplomaté užívají budovu, která je sice architektonicky zajímavá a je i jistým unikátem, nicméně podle Schwarzenberga je pro současné potřeby naprosto nepraktická, veliká, ošklivá a málo reprezentativní.

„Je blbě postavená a spotřebuje příliš mnoho peněz,“ řekl Právu před časem ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám