Hlavní obsah

Vláda představila další podmínky pro získání příspěvku 5000 korun na dítě

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu schválil avizovaný příspěvek 5 tisíc korun na jedno dítě do 18 let pro rodiny, které mají roční příjem do jednoho milionu korun hrubého. Uvedla to ČTK. Vláda současně představila další podmínky pro získání příspěvku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na fotografii z loňského prosince

Článek

Příspěvek by měl být vyplácen v srpnu, tak aby pomohl rodičům s výdaji, které jsou spojeny se začátkem školního roku.

Dostanou ho, jak dříve avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), rodiny na každé dítě do 18 let, podmínkou je ale jejich roční příjem. Ten nesmí překročit milion korun hrubého ročně.

Konkrétně by pak stát ale 5000 vyplatil na děti, jimž letos 1. srpna ještě nebude 18 let. A o jednorázový příspěvek bude možné žádat i na děti, které se teprve narodí od 2. srpna do konce roku.

Jurečka: Opakování 5000 korun na dítě? Musel by vzniknout nový zákon

Domácí

Identita a čestné prohlášení

Pokud na děti rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu.

Ostatní rodiče by o ni měli požádat elektronicky, nebo osobně v takzvaných Czech pointech. „Vyplnit budou muset jednoduchou žádost, k níž bude potřeba bankovní či digitální identita,” nastínil po jednání kabinetu šéf resortu práce a sociálních věcí.

V žádosti pak zaškrtnou rodiče dětí čestné prohlášení o příjmech. „Tyto žádosti pak budeme vyhodnocovat. A následně budeme peníze rozesílat,“ dodal ministr.

Způsob má být totiž podle Jurečky co nejjednodušší. „Nechceme, aby to zatěžovalo občany nebo úředníky a úřednice na Úřadech práce,” vysvětlil.

Vláda odložila zákon o příspěvku 5000 korun na dítě

Domácí

Na příspěvek by mohlo dosáhnout podle výpočtu ministerstva práce 1,56 milionu dětí. Výdaje pro státní rozpočet by činily 7,8 miliardy korun.

Na vyplacení 5000 korun na dítě se vláda shodla 27. dubna. Proti původní předloze se v ní výrazně rozšiřuje výčet příjmů, které se do milionové hranice mají započítat. Upravuje se i proces. Dávku mohou dostat také cizinci. Naopak z normy vypadla možnost, že by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám