Hlavní obsah

Vláda posunula rozvolnění. Bude už v sobotu

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí posunul termín plánovaného rozvolnění. Původně se počítalo s 1. červencem, nyní by to mělo být již tuto sobotu 26. června.

Vláda posunula rozvolnění. Bude už v sobotuVideo: ČTK

 
Článek

„Měníme účinnost opatření z 1. července na již 26. června,“ sdělil po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Důvodem pro změnu termínu je podmínka testování dětí před odjezdem na tábor.  „V opatření je obsažena i úprava testování na tábory, ty se ale začínají konat již před 1. červencem. Proto jsme posunuli účinnost těchto opatření,” doplnil.

„Posunutí termínu se tak týká všech kulturních akcí a podobně, tak jak změny byly schváleny minulý týden,” vysvětlil.

Česko bude uznávat očkování občanů ve třetích zemích vakcínami schválenými EMA

Domácí

Minulý týden kabinet schválil například navýšení kapacity bazénů, ta by tak měla být od 26. června navýšena na 75 procent.

Rozvolnění se dotkne také obchodů. Platit bude nově pravidlo jednoho člověka na 10 metrů čtverečních, do teď to je na 15 metrů. Nově bude umožněna také živá hudba v restauracích a barech, tanec zatím povolen nebude.

Záznam: TK jednání vlády 21.6.2021Video: ČTK

Od  26. června bude možné pořádat venku také kulturní akce až pro 5000 lidí, nově se bude moci také stát. Uvnitř budou moci být akce pro 2000 návštěvníků, kapacita sálu bude moci být ale naplněna ze 75 procent.

O rouškách až příští týden

Zmírnění podmínek pro nošení roušek vláda projedná až příští týden. Mohly by se nosit místo respirátorů v obchodech a také ve veřejných dopravních prostředcích.

„Navrhneme to na příští vládě, že by od 1. července mohl člověk používat chirurgické roušky, nikoli doma ušité roušky,“ řekl Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám