Hlavní obsah

Vláda poprvé sáhne k zákonnému opatření, chce navýšit platby za pojištěnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet Jiřího Rusnoka by mohl poprvé použít zákonné opatření, kdy se legislativní proces v době rozpuštěné Sněmovny zúží pouze na schvalování Senátem. Takto chce vláda navýšit platby za státní pojištěnce, podle ministra financí v demisi Jana Fischera by do zdravotnictví mělo příští rok jít o 4,7 miliardy korun více. Zákonné opatření chce vláda schválit příští týden.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Rusnok přichází na středeční jednání vlády.

Článek

Podle Fischera rozpočet původně počítal na tyto účely s částkou 3,7 miliardy korun. To by znamenalo zvýšení plateb v nejnižší ze tří navrhovaných variant. Měsíční platby například za děti a důchodce by se zvýšily o 50 korun na 773 korun. Po středečním jednání o rozpočtu se ale podle Fischera podařilo na tuto kapitolu vyhradit o miliardu více.

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát ale prosazoval variantu, kdy by se platby zvýšily o 98 korun na 821 korun. Systém by tak ročně měl získat navíc 7,2 miliardy korun.

"Po dlouhé debatě jsme dospěli k názoru, že uděláme tuto věc zákonným opatřením, a to proto, abychom minimalizovali riziko, kdyby se nová Sněmovna náhodou  nemohla dohodnout, tak aby tato věc nezůstala ve vzduchu," řekl Rusnok.

Občanský zákoník

Zákonné opatření chce kabinet podle premiéra v demisi schválit na příštím jednání společně se dvěma doprovodnými novelami k občanskému zákoníku, které minulý týden zamítl Senát.

Senátoři odmítli návrh, kterým by se měnily daňové zákony a který obsahoval zejména sporné daňové osvobození dividend a zvýhodnění investičních fondů. Zamítli také zákon o dani z nabytí nemovitostí, kterou měl nově platit kupující místo prodávajícího.

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Rusnok

Foto: Michaela Říhová, Právo

Martin Holcát

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí a vicepremiér Rusnokovy Vlády Jan Fischer

Rusnok novinářům řekl, že se vláda také bude zabývat možnou krátkodobou výpomocí pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Jak by tato výpomoc mohla vypadat, není podle Rusnoka zatím jasné. "Nevíme, jestli to bude možné, ale nezamítli jsme diskusi o tomto problému," řekl premiér.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám