Hlavní obsah

Lidé mohou volně za hranice. I na dovolenou, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno

Zrušení zákazu volného pohybu osob zahrnuje také opětovné umožnění cestování za hranice. Na čtvrteční tiskové konferenci to mezi jinými věcmi zmínil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který jako jediný zástupce vlády po jednání oznamoval zásadní vládní opatření.

Tisková konference po jednání vlády Video: ČTK

 
Článek

„Uvolnění zákazu se týká také cestování za hranice, po návratu se člověk bude muset buď prokázat potvrzením o negativním testu na koronavirus, nebo bude nucen strávit 14 dní v karanténě,” uvedl Vojtěch až na dotaz, jak to bude s pendlery.

„Pendleři budou moci překračovat hranice každý den, když se každých 14 dní prokážou negativním testem na koronavirus,” upřesnil ministr.

Na další dotaz, zda tedy opravdu oznamuje opětovné otevření hranic, Vojtěch odpověděl: „Podle krizového opatření, které platí od zítřka, tak je možné vycestovat do zahraničí. I na dovolenou.”

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vpravo) na tiskové konferenci po schůzi vlády

Vláda od března cestování do zahraničí až na výjimky zakázala. Opatření čelilo kritice, skupina senátorů se ho chystala napadnout u Ústavního soudu.

Osamocený Vojtěch

Vedle ministra zdravotnictví nestál ve čtvrtek žádný jiný člen vlády, pouze jeho náměstek Roman Prymula, ač Vojtěch oznamoval zcela zásadní rozhodnutí vlády poté, co pražský městský soud rozhodl, že dosavadní restrikce přijaté jako opatření ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví jsou nezákonné, neboť měly být přijaté vládou jako celkem podle krizového zákona.

„Pokud jde o pana premiéra, tak na to, proč tu není, se musíte zeptat jeho. Byl přítomen v rámci telekonference na vládě a nedokážu odpovědět na to, proč tu není. Ale pověřil mě, abych vás seznámil se závěry, jelikož jsou primárně z mého resortu,” prohlásil na tiskové konferenci Adam Vojtěch.

Premiér Andrej Babiš už na tiskové konferenci vlády nevystoupil téměř tři týdny.

Vojtěch odmítl, že by uvažoval o rezignaci. Připomněl, že nařízení sice formálně vydávalo jeho ministerstvo a on po nimi byl podepsaný, šlo však o usnesení vlády.

Vláda ruší zákaz volného pohybu osob, skupiny mohou být v deseti

Domácí

Ministr zdravotnictví informoval mimo jiné o zrušení zákazu volného pohybu osob, otevření vysokých škol pro všechny studenty či o záměru vlády prodloužit nouzový stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám