Hlavní obsah

Vláda odmítla zavedení evropské bankovní daně

Vláda ve středu potvrdila odmítavé stanovisko k zavedení evropské bankovní daně, jejíž výtěžek by putoval podle představ Evropské komise na případnou záchranu finančních ústavů. Podle premiéra Petra Nečase. by daň dopadla především na klienty a banky by vedla k hazardním obchodům.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

"Vládní pozicí nadále zůstává jednoznačné trvání na odmítavém postoji," uvedl Nečas. Doplnil, že vládní postoj podporuje i Česká národní banka. Nečas varoval především před takzvaným morálním hazardem. Banky by se podle premiéra mohly s vědomím záchranného fondu za zády pouštět do riskantních obchodů.

Záchranný fond by měl sloužit podle některých představitelů unie v případech, kdy se banka dostane do problémů. Je to jedno z možných protikrizových opatření.

Česko se proti zavedení evropské bankovní daně postavilo spolu s Itálií na červnovém summitu Evropské unie. Ostatní státy EU jí i tak plánují zavést, Češi si ale vymohli výjimku.

Většina zemí unie nové poplatky pro finanční ústavy požaduje proto, aby se vyvarovaly situace z období finanční krize, kdy musely banky zachraňovat z peněz daňových poplatníků. Odmítavé stanovisko vlády Jana Fischera k bankovní dani podpořil v červnu i Senát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám