Hlavní obsah

Vláda nesmí při vyhlašování nouzového stavu obcházet Sněmovnu, pokáral vládu Ústavní soud

Novinky, jas
Brno

Ústavní soud z procesních důvodů odmítl stížnost skupiny senátorů na vyhlášený nouzový stav z poloviny února. Soudci vládě připomněli, že pokud Sněmovna s prodloužením nouzového stavu nesouhlasí, nelze jej vyhlásit například na základě žádosti hejtmanů, jak vláda udělala.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Skupina 35 senátorů napadla vyhlášení nouzového stavu ze 14. února, který vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) vyhlásila na 14 dnů.

„Řízení o návrzích na zrušení navazujících usnesení vlády o přijetí krizových opatření bylo zastaveno, neboť tato usnesení v průběhu řízení před Ústavním soudem pozbyla platnosti,” konstatoval soud, který připomněl, že neobsahuje-li vyhlášení nouzového stavu konkrétní opatření, nemůže jej ÚS přezkoumat, neboť „v takovém případě jde primárně o 'akt vládnutí' politické povahy”, který přísluší řešit Sněmovně.

Ta ostatně vyhlášení nouzového stavu zrušila, a to nejpozději do 27. února.

Nouzový stav skončí do 27. února, rozhodli poslanci

Domácí

Na margo případu ÚS konstatoval, že pokud se nezmění skutečnosti, na základě kterých byl vyhlášen nouzový stav, nelze jej vyhlásit nově ve chvíli, kdy původní nouzový stav, s jehož vyhlášením Sněmovna nesouhlasila, skončil.

Soud tím upozornil, že nelze nouzový stav prodlužovat na základě žádosti hejtmanů. „Není-li možné účelně odvrátit vzniklé ohrožení v rámci stavu nebezpečí, hejtman neprodleně požádá vládu o vyhlášení nouzového stavu“, citoval ÚS z krizového zákona a dodal, že toto nelze vykládat jako ”výjimku ve vztahu k možnosti prodlužování nouzového stavu Poslaneckou sněmovnou”.

K usnesení zaujali odlišné stanovisko soudci Jaroslav Fenyk, Josef Fiala, Jan Filip, Radovan Suchánek a soudkyně Milada Tomková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám