Hlavní obsah

Vláda může vydat opatření znovu, pokud splní podmínky, míní právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud ve čtvrtek zrušil čtveřici opatření ministerstva zdravotnictví, která se v souvislosti s koronavirovou pandemií týkala omezení pohybu, maloobchodu a služeb. Podle ústavního právníka Jana Wintra může vláda podat opatření znovu, ovšem se splněním podmínek, které jí soud vytkl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Wintr, odborník na ústavní právo

Článek

„Neviděl jsem soudní rozhodnutí, ale vláda zřejmě to opatření může podat znovu, když splní podmínky a náležitosti, které jí soud vytkl. Případně požádá parlament, aby vytvořil zákonný rámec,“ řekl Právu ústavní právník Jan Wintr.

„Dnešní rozhodnutí Městského soudu v Praze otevírá otázku možnosti uplatňovat náhradu škody vůči státu podle zákona 82/1998 Sb. Podle tohoto zákona sice v zásadě může uplatňovat nároky z nezákonného rozhodnutí jen účastník řízení, ale judikatura v některých případech nevyloučila ani nároky jiných osob dotčených zrušeným nezákonným opatřením obecné povahy,” uvedl pro Novinky právník Zbyšek Kordač, který na konci března postup vlády kritizoval.

Fígl, jak se vyhnout odškodňování, by mohl být vládě k ničemu, upozorňuje právník

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví přijalo protikoronavirová opatření v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví. Ten neobsahuje na rozdíl od krizového zákona ustanovení o náhradě škody.

Nyní soud rozhodl, že jsou opatření neplatná. Pokud by je chtěla vláda podat znovu, musela by už postupovat podle krizového zákona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám