Hlavní obsah

Vláda hledá možnosti, jak poslat do Iráku nemocnici

PRAHA

Česká vláda hledá cesty, jak dostat do Iráku polní nemocnici s ochranným doprovodem. Některé země by totiž tento krok nemusely akceptovat jako humanitární pomoc. V diskusním pořadu TV NOVA Sedmička to řekl předseda Valného shromáždění OSN a poslanec ČSSD Jan Kavan.

Foto: Pavel Jaňurek

Vrtulník LZS - Ilustrační foto

Článek

"Považuji za pravděpodobné, že půjde-li nemocnice s prostějovskou jednotkou, mohou některé země, teď střílím od boku, třeba Německo, namítat, že nejde o klasickou humanitární pomoc," řekl Kavan. 

Kavan se proto po návratu do New Yorku pokusí vyprovokovat o této otázce jednání a současně zjistit, jaké jiné možnosti humanitární pomoci Iráku existují. Současně uvedl, že s premiérem Špidlou už probírali jiné možnosti, jak nemocnici do oblasti dostat. "Pan premiér se mnou hovořil o tom, že by nemocnice, pokud by to samozřejmě parlament schválil, byla vyslána do Kuvajtu v rámci například operace Trvalá svoboda." K tomu je ovšem potřeba souhlas kuvajtské vlády."

Současně zveřejnil Špidlovu ideu, že v tomto případě by bylo možné čekat až bude ustavena prozatímní vláda v Iráku a ta by pak mohla nemocnici do Iráku pozvat.

Miroslav Ransdorf (KSČM) v diskusi prohlásil, že bez mandátu OSN komunisté vyslání nemocnice do Iráku nepodpoří, protože pak by se potvrdilo, že ČR je členem protiirácké koalice.

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) požádá Organizaci spojených národů (OSN) o stanovisko k možnému vyslání české polní nemocnice ještě před tím, než se o tomto návrhu bude rozhodovat v parlamentu, k čemuž by mělo dojít zřejmě od úterka za týden. Text dopisu, který premiér zašle do newyorského centra OSN, navrhl sám Kavan společně se sociálnědemokratickým předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimírem Laštůvkou.

Návrh na vyslání sedmé nemocnice již v úterý schválila vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám