Hlavní obsah

Vítr zastavil úsek lanovky na Sněžku, foukat bude hlavně na východě

Silný vítr, před nímž meteorologové varovali, zastavil v úterý horní úsek lanovky na Sněžku. Z Růžové hory na vrchol 1603 metrů vysoké hory musí turisté zamířit pěšky. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, rychlost ale byla překročena minimálně o 12 kilometrů v hodině. Zejména na východě republiky může vítr v nárazech v horských oblastech dosahovat až rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Poštovna na Sněžce

Článek

Na Sněžce byla podle polské horské služby ráno mlha, okolo osmi stupňů Celsia a vítr dosahoval rychlosti 72 až 108 km/h.

U nedaleké Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů nad mořem byla ráno silná mlha, zataženo, teplota okolo deseti stupňů a vítr v nárazech dosahoval rychlosti okolo 50 km/h, uvedla na webu česká horská služba.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Cesta na Luční boudu

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde o extrém. Nemusí tak být vždy reprezentativním místem toho, co se děje jinde v Krkonoších.

Ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské.

Na hezké počasí zapomeňme. Přijde ochlazení, déšť a vítr

Počasí

Během dne bude přecházet přes naše území studená fronta, což na západě přinese zvětšenou oblačnost s deštěm či přeháňkami. Na východě země bude slunečno, ale větrno.

Nejvyšší odpolední teploty se tam dostanou na 20 až 24 °C, zatímco na západě budou pouze kolem 17 °C.

Výrazné ochlazení dorazí s přechodem zvlněné studené fronty ve středu. Více slunečních paprsků bychom si měli užít o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám