Hlavní obsah

Vítr v Česku téměř pokořil hranici orkánu, v Polsku ji výrazně překonal

Vichr, který provázel bouři v noci na dnešek, byl nejsilnější na horách severních Čech. Dosahoval průměrné rychlosti 115 kilometrů za hodinu, tedy těsně pod hranicí orkánu. Řekl to mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Označení orkán se používá, pokud vítr dosáhne průměrné rychlosti 118 kilometrů za hodinu, což je 12. a nejvyšší stupeň takzvané Beaufortovy stupnice.

Tuto rychlost překročil vítr například v Krušných horách na německém Fichtelbergu vedle Klínovce. V nárazech tam dosahoval až 133 kilometrů za hodinu, řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Ještě víc naměřili na polské stanici na Sněžce. Kolem páté hodiny ranní horu bičoval orkán o průměrné rychlosti kolem 140 kilometrů v hodině. „Šlo během noci na pátek o průměrnou rychlost. Vítr však v poryvech dosahoval rychlosti 162 kilometrů v hodině, což na Sněžce není nic neobvyklého,“ přiblížil meteorolog z polské observatoře na vrcholu Sněžky.

Hřebeny Krkonoš místy zasypalo až 30 centimetrů nového sněhu. Čtvrt metru sněhu napadlo ve výše položených krkonošských střediscích už koncem minulého týdne. Sněhové nadílky se však poprvé před nadcházející zimou ve větší míře dočkaly i obce v Podkrkonoší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám