Hlavní obsah

Vítr se sněhem ochromily život na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Řada neprůjezdných silnic zůstává ve vyšších polohách České republiky po středeční nadílce sněhu provázené silným nárazovým větrem. Cestu do hor silničáři vůbec nedoporučují. Pokud je nezbytná, pouze se sněhovými řetězy. Na silnicích se často tvoří závěje. Silnice 1. třídy jsou většinou chemicky ošetřeny a sjízdné bez problémů.

Foto: Pavel Čempěl

Přírodní areál Gliňoč v Bohumíně-Skřečoni.

Článek

Vydatné sněžení s nárazovým větrem stojí za dočasnou uzavírkou několika silnic 2. a 3. třídy. Ve čtvrtek ráno karlovarští silničáři uzavřeli silnici mezi Božím Darem a Klínovcem, na které se tvoří sněhové jazyky.

Již od středy je ze stejného důvodu uzavřena silnice do krkonošské obce Příchovice. Přes noc nebylo možné vozovku uklidit. Teprve po rozednění, kdy se vítr utišil, mohli cestáři nasadit odklízecí techniku, řekl ČTK provozní náměstek Krajské správy silnic v Liberci Jiří Daníček. Pokud počasí vydrží, mohla by být silnice otevřena ještě dopoledne.

Uzavřeny jsou také silnice mezi Sedloňovem a Plasnicí na Rychnovsku a v Krkonoších jsou neprůjezdné cesty mezi Žacléřem a Královcem, Maršovem a Čistou, Bohuslavicemi a Velkými Svatoňovicemi a cesta mezi Temným Dolem a Pomezními Boudami . "Ostatní silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné," uvedl

Dopravu v severní části Pardubického kraje již druhý den komplikuje vítr, který zanáší silnice sněhem. Pro kamióny je uzavřena silnice I/11 v úseku Jabloné nad Orlicí - Suchý Vrch - Červená Voda.

Zcela uzavřena je i silnice z Českých Petrovic na Čihák. "Místy je kvůli větru nulová viditelnost," komentoval vývoj vedoucí cestářů v Žamberku Ladislav Dostál.

Severní Morava bez proudu

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři motoristům, kteří dnes vyrazí do horských úseků Náchodska, Rychnovska a Trutnovska - kvůli silnému větru tam vznikají na otevřených úsecích sněhové jazyky a závěje.

Ráno informovala severomoravská policie o uzavření následujících silnic:

ÚsekSilnice č.
Horní Město - Dobřečov3/37015
Rýmařov - Vajglov2/440
Rýžoviště - Húzová3/4453
Kněžpole - Jiříkov3/4455
Jiříkov - Těchanov3/4455
Kněžpole - Stránské2/445
Skály - Stříbrné Hory3/37017
Nové Dvory - Požaha4631
Sedlnice - Bartošovice46429

S kalamitou pomáhají i vojáci

S odstraňováním sněhové kalamity budou silničářům pomáhat vojáci. Nejhorší je situace na Rýmařsku, kde je několik obcí odříznutých od zásobování a nefunguje tam elektřina.

"Někde nám nepomohly ani sněžné skútry, technici museli na nejvíce postižená místa dojít pěšky," řekl mluvčí Severomoravské energetiky.

V oblastech zasažených sněhem a větrnou smrští pracuje od rána většina z 50 osádek poruchové služby, posílená těžkou technikou. Největší problémy činí energetikům spadané stromy a ulomené větve, které poškodily elektrické vedení a vyvrátily betonové sloupy.

Nejvíce postižené byly obce Arnoltice, Jiříkov, Břidličná, Tachanov a Křivín na Bruntálsku a Vítkov na Opavsku. Bez proudu byla i část obce Střelná u Valašského Meziříčí a vesnice Krokočín, Milenov a Jezernice na Olomoucku.

Anketa

Zkomplikovaly vám přívaly sněhu cestu do práce?
Ano
19,8 %
Ne
80,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 930 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám