Hlavní obsah

Vítr a sníh vystřídá v půlce týdne oteplení

Nadcházející týden by neměl být tak bohatý na srážky jako ten uplynulý, i přesto na horách napadne až 40 cm sněhu. Teploty se budu pohybovat kolem nuly, nejtepleji by mělo být ve středu, kdy se teplota dostane až na šest stupňů. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Záznam: Sněhové zpravodajství 14.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V Česku stále fouká silný vítr, nejsilnější je dopoledne na Vysočině a v Jihomoravském kraji. „V Dukovanech zaznamenali náraz o síle 95 km/h. V horských oblastech se tvoří sněhové jazyky,” řekla Honsová.

Na české území proudí v pondělí vzduch od severu, bude proměnlivá oblačnost s přeháňkami, chvílemi se může objevit i polojasná obloha. Ráno bylo poměrně teplo, 0 až 4 stupně, a přes den se teploty už výš nepodívají. Pocitovou teplotu bude velmi výrazně snižovat čerstvý vítr.

Úterní ráno bude mrazivé, teploměr ukáže –4 stupně až 0, ráno se může tvořit náledí. Oblačnost bude opět proměnlivá od polojasné oblohy až po zataženo se sněhovými přeháňkami. Během odpoledne postoupí nad české území teplá fronta, přibude oblačnosti, nad 600 metrů nad mořem bude sněžit. „Bude to těžký mokrý sníh,” řekla Honsová. V nižších polohách bude pršet. Během večera by také měl utichat vítr.

Podobný charakter počasí vydrží i ve středu, odpoledne se ale obloha projasní. Nad ránem budou teploty –2 až 2 stupně, přes den se pak dostanou na 2 až 6 stupňů.

Ve čtvrtek bude dopoledne ještě jasno až polojasno, teploty nad ránem klesnou pod nulu až na –4 stupně. Během dne bude od západu přibývat oblačnost. Sněžit bude ve výškách nad 400 metrů nad mořem. Přes den budou ještě teploty 2 až 6 stupňů, od západu se ale začne ochlazovat.

Toto severozápadní proudění doprovázené opět čerstvým větrem vydrží nad českým územím i v pátek, přes den se teploty dostanou na –1 až 3 stupně. Obloha bude oblačná, na horách by mělo sněžit.

Podobný ráz počasí vydrží i o víkendu, který bude velmi příznivý pro lyžaře, upozornila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám