Hlavní obsah

Vítězství v obcích slavili nezávislí kandidáti, zájem o volby byl značný

Právo, ČTK, mih, ch
Aktualizováno

Vítězství zaznamenala v sobotních obecních volbách v Krhové, Poličné, Študlově a Lačnově na Vsetínsku sdružení nezávislých kandidátů. Obsadí většinu křesel v tamních obecních zastupitelstvech. Nezávislí uspěli i v dalších pěti obcích, kde se konaly místní volby. I tam byl až na dvě výjimky zájem voličů vysoký.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na Vsetínsku přišlo k urně nejvíc voličů ve Študlově (80,43%), nejméně v Krhové (63,88%). Nové obce Krhová a Poličná byly původně místními částmi Valašského Meziříčí, v loňském roce se ale jejich obyvatelé v referendu vyslovili pro osamostatnění. Podle ČT byl jedním z důvodů osamostatnění záměr města zrušit v místě školu. Obce vznikly oficiálně k 1. lednu letošního roku.

V Lačnově, kde nové hlasování vyvolalo rozhádané zastupitelstvo po květnovém odvolání starostky Marie Vlčkové (KDU-ČSL), získala čtyři z devíti mandátů KDU-ČSL. V sedmičlenném zastupitelstvu obce Študlov obsadí tři posty zástupci KDU-ČSL. Je opět nejsilnější, ale nemá většinu.

O novém složení svých radnic v sobotu lidé i v pěti českých obcích. Velký zájem voličů byl i ve třech středočeských, kterým se rozpadla zastupitelstva. V Panenských Břežanech u Prahy účast přesáhla 73 procent. Hranice 70 procent byla překročena i v Libenicích na Kolínsku a více než polovina voličů přišla volit ve Slušticích u Prahy, kde byla jen jedna kandidátka. Ve volbách také vítězili nezávislí kandidáti a místní sdružení.

Na jihu Čech také nezávislí

V doplňovacích volbách ve dvou obcích na jihu a západě Čech uspěli podle očekávaní také nezávislí kandidáti. V Cehnicích na Strakonicku se ucházelo o přízeň voličů pouze Sdružení nezávislých kandidátů. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, k urnám přišlo z 385 oprávněných voličů 237. Proti roku 2010 klesla účast o více než sedm procent a dosáhla 61,56 procenta.

Zastupitelstvo v Cehnicích se loni v polovině roku rozpadlo kvůli sporům o ředitelku základní školy, k jejímuž působení měli někteří rodiče výhrady. Vzhledem k tomu, že letos v létě ředitelce končí funkční období a obec se chystá vypsat nové výběrové řízení na tento post, měly by spory, které se přenesly i do bývalého zastupitelstva, ustat.

Nové vedení budou mít i Čečovice na Domažlicku, kde začne samospráva obce opět fungovat po více než dvou letech, když se koncem roku 2010 po neshodách bývalé zastupitelstvo rozpadlo. Volit se mělo už loni, ale ani jedna kandidátka nebyla podána v řádném termínu. V sobotních volbách se o hlasy voličů ucházelo rovněž jen jedno sdružení nezávislých kandidátů. Volit přišlo 26 ze 62 oprávněných voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám