Hlavní obsah

Vítěz konkurzu na šéfa kliniky IKEM zatím vyhlášen nebude

Právo, Václav pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vítěz konkursu na šéfa transplantační chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze zatím vyhlášen nebude, ač se to podle některých informací mělo stát už v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM v Praze Miloš Adamec

Článek

„Výběrové řízení na pozici přednosty kliniky transplantační chirurgie dosud nebylo uzavřeno a ani žádný konkrétní termín pro rozhodnutí v této věci nebyl stanoven,“ sdělil novinářům v pondělí přes ČTK ředitel IKEM docent Jan Malý a jeho zástupce doktor Michael Želízko.

Konkurs je od začátku zpochybněn, a to poté, co doktora Jiřího Froňka jako jednoho z uchazečů označili lidé z IKEM, že opsal jejich vědeckou práci. Konkurs už proběhl minulé úterý, a kdy bude vyhlášen výsledek, je zatím v nedohlednu.

„Požádal jsem pana profesora Zdeňka Koláře, děkana lékařské fakulty olomoucké univerzity o svolání vědecké rady, která by se znovu vrátila k udělení hodnosti Ph.D. doktoru Jiřímu Froňkovi a celou záležitost důkladně prošetřila,“ sdělil docent Malý Právu.

Současný přednosta uvedené kliniky, na které bylo vypsáno výběrové řízení, profesor Miloš Adamec minulý týden uvedl, že doktor Froněk, který nyní pracuje na prestižní klinice v Londýně, kde transplantuje ledviny, získal vědecký titul Ph.D. na základě plagiátu. Prý opsal dizertační práci o transplantacích střeva na potkanech od dvou mladých lékařů IKEM Petera Baláže a Ivana Matii. [celá zpráva]

Doktor  Froněk nařčení z plagiátorství odmítá a chce se bránit u soudu. „Byla velmi závažně poškozena má osobní i pracovní čest. Veškeré dokumenty má k dispozici advokátní kancelář a já budu dál postupovat podle jejího doporučení,“ řekl v neděli Radiožurnálu Froněk.

Šéf kliniky v nedohlednu

Posuzování obou vědeckých prací a stanovení plagiátorství může podle prof. Adamce trvat i několik měsíců. Ředitel IKEM se chce rozhodnout až teprve poté, co získá stanovisko od lékařské fakulty olomoucké univerzity. Proto vítěz konkursu zatím vyhlášen nebude.

Docent Malý zároveň vyjádřil politování, že „profesor Adamec přestože evidentně disponoval argumenty pro svá podezření již před výběrovým řízením (proběhlo 19. října), neinformoval osobně a písemně o tak závažné situaci standardním způsobem ředitele a vedení institutu včas.“ Malý dodal, že tím „neumožnil prověřit tak závažné podezření z nepůvodnosti obvyklým způsobem, ale nečekal a zahájil mediální kampaň poškozující dobré jméno institutu.“

Adamec: informoval jsem

Proti slovům Malého se ale ohradil profesor Adamec. „Já jsem o tom jednomu členu komise říkal a ten šel za ředitelem. Pak mi z ředitelství volali, ať to nepouštím dál, a tak jsem to na komisi neřekl,“ sdělil Právu v pondělí profesor Adamec. S doktorem Froňkem, který je jeho žák, se prý potkal u konkursu. „Já šel dovnitř, on ven. Nemluvili jsme spolu.“

Adamec Právo informoval, že v pondělí napsal řediteli Malému dopis „s informacemi o všem, co k problému vím.“

Adamec také odmítl slova Malého, že poškodil dobré jméno IKEMu. „Já nepoškozuji IKEM. Myslím si, že ho hlavně poškozuje vedení IKEMu tím, že neprošetřilo, co se stalo.“

Konkurs může být i neplatný

Do nejasností kolem konkursu v pondělí vstoupila i Česká lékařská komora. Podle jejího prezidenta Milana Kubka může konkurs být prohlášen za neplatný od samého počátku.

„Obracím se dopisem na ředitele Malého, proč nevyzval lékařskou komoru, jak mu ukládá zákon, aby vyslala do konkursní komise svého zástupce. Toho může jmenovat buď prezident nebo předseda Okresního sdružení ČLK, a ani jeden to neudělal. Proto konkurs může být neplatný. To ale musí posoudit právníci,“ řekl Právu Kubek. Ředitel Malý ale zpochybnění platnosti konkursu odmítl s tím, že ČLK měla v komisi zástupce, a to předsedu své vědecké rady Aleše Hermanna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám