Hlavní obsah

Víte, co dělat po nehodě? Drsná kampaň ukazuje nejčastější chyby

Jak se chovat v případě dopravní nehody a jakých chyb se vyvarovat, má ukázat kampaň, kterou na úvod letních prázdnin připravilo ministerstvo dopravy ve spolupráci s hasiči a asociací Záchranný kruh.

Kampaň Ty to zvládneš

 
Článek

V porovnání s ostatními měsíci stoupá počet obětí v červenci a srpnu o třetinu. Loni se z prázdnin nevrátilo 147 lidí, což je nejvíce za pět let, těžkým zraněním skončila nehoda pro 634 lidí, připomněl ve středu ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Příčinami nehod jsou podle Ťoka nepozornost při řízení, nepřiměřená rychlost i to, že se lidé neumějí po nehodě správně chovat. Řidiči by měli jezdit s rozvahou a neměli by spěchat.

„Zlaté pravidlo by mělo být, že cesta na dovolenou autem je součástí dovolené. Neměli bychom to brát jako nutné zlo, že musíme prosvištět silnicemi," řekl.

Foto: tytozvladnes.cz

Vytažení zraněného z havarovaného vozidla

Na stránkách tytozvladnes.cz chtějí organizátoři ukázat veřejnosti, jakých chyb se laici nejčastěji při záchraně zraněných dopouštějí. Kampaň tvoří deset spotů, jež upozorňují na nejčastější chyby při dopravních nehodách. Součástí je instruktážní video se správným postupem při řešení dopravní nehody a reálné příběhy lidí, kteří ji přežili.

Vedoucí oddělení BESIP na ministerstvu dopravy Martin Farář připomněl, že nejrizikovější je začátek a konec prázdnin.

„Chvíli trvá, než si řidiči zvyknou, že po silnici jezdí víc cyklistů a chodí víc chodců. Podceňují únavu, která je potká na delších cestách. Vyjíždějí těsně po práci, aby ušetřili vzácný čas dovolené. Nastřádaný stres předchozích pracovních dní se rychle projevuje," uvedl.

To, že se řidič nevěnoval řízení, přejel do protisměru nebo vyjel mimo komunikaci, si loni o prázdninách vyžádalo 60 lidských životů. Za nepřiměřenou rychlost zaplatilo během dvou prázdninových měsíců životem 49 lidí, nedání přednosti si vyžádalo 27 a nebezpečné předjíždění 17 životů.

Nespěchat a odpočívat

BESIP vydal pro řidiče Desatero bezpečného návratu. Před odjezdem je nutno zkontrolovat technický stav a vybavení auta, doklady a pojištění vozidla i osob na cestu a pobyt, informovat se o odlišnostech v dopravních předpisech v jiných zemích. Vyplatí se pečlivě uložit zavazadla. Volně položené předměty mohou při prudkém brzdění či nárazu lidi v autě zranit.

Foto: tytozvladnes.cz

Přilbu je nutné sejmout opatrně, aby se zabránilo možnému ohrožení krční páteře.

Na cestě je vhodné každé dvě hodiny si odpočinout, důležité je vybavit se dostatkem tekutin. Káva krátce povzbudí, ve výsledku ale působí tlumivě.

Řidiči by měli dodržovat bezpečnou vzdálenost a odpovídající rychlost, věnovat se řízení, tedy například netelefonovat. Menší děti musejí být v autosedačkách. Závěrečné pravidlo desatera zní zachovat klid i v neočekávaných situacích. Lépe je dorazit do cíle později než vůbec.

Reklama

Výběr článků

Načítám