Hlavní obsah

Vitáskovou v čele ERÚ neskončí, další podporu solárů odsouhlasí vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec Aleny Vitáskové v čele Energetického regulačního úřadu (ERÚ) není na pořadu dne. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem to oznámili Vitásková a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Tématem jednání bylo zejména pokračování podpory obnovitelných zdrojů. ERÚ podpory neschválil, vláda chce, aby rozhodnutí změnil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Podle Vitáskové ze schůzky vyplynulo, že se záležitostí bude zabývat vláda, která by měla úřadu poskytnout garance, aby mohlo být cenové rozhodnutí vypsáno.

"Neříkal bych tomu garance, ale jisté vyjádření toho, že souhlasí s tím, aby paní předsedkyně podporu vyhlásila. Aby nenastaly škody, které by nastaly, pokud podpora vyhlášena nebude," řekl k tomu Mládek.

Podpora 40 miliard

Vláda se s ERÚ dostala do sporu kvůli jeho rozhodnutí nevyplácet příští rok podporu pro značnou část obnovitelných zdrojů. Úřad tvrdí, že podporu ve výši 42 miliard nelze vyplatit, neboť zdroje ještě nebyly notifikovány ze strany Evropské komise a on by tak porušil zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Ministerstvo průmyslu a obchodu označuje postup ERÚ za nezákonný. Evropská komise je podle něj s pozdější notifikací, která by měla být hotova na jaře, seznámena. Připomnělo rovněž, že v minulých dvou letech úřad problémy s vyplacením podpory neměl, byť byla identická situace.

Proti rozhodnutí ERÚ se ohradil  i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), neboť by mělo miliardové dopady na zemědělský sektor. Se Zemanem, který jediný by mohl šéfku ERÚ na návrh vlády odvolat, se ministr sešel již v úterý. Vitásková byla proti podporám.

Funkční období Vitásková dokončí

Zeman ve středu podle Vitáskové řekl, že její odvolání nepřichází v úvahu a že o tom nikdy neuvažoval. Šéfka ERÚ předpokládá, že dokončí své funkční období do léta 2017.

"Pan prezident jasně řekl, že odvolávání paní předsedkyně není na stole," potvrdil slova Vitáskové Mládek. I on předpokládá, že Vitásková své funkční období dokončí.

Notifikace obnovitelných zdrojů
Tzv. notifikaci nemají podle ERÚ zdroje spuštěné mezi lety 2006 a 2012 a od začátku roku 2016. Právě na přelomu desetiletí zažila ČR solární boom. Instalovaný objem solárních elektráren se tehdy zvýšil ze 465 MW ke konci roku 2009 na 1959 MW v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám