Hlavní obsah

Vinohradská nemocnice při výměně PIP implantátů nutí ženy vzdát se nároků

– Praha

Pražská vinohradská nemocnice podle České televize (ČT) podmiňuje výměnu vadných prsních implantátů PIP tím, že se pacientky musí vzdát nároku na případnou náhradu škody. Na podobné praktiky prý upozorňují i pacienty jiných nemocnic a klinik při výměnách těchto implantátů. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) je to nemorální.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný prsní implantát

Článek

"Dohoda se pacientkám dává k podpisu pro případ, kdyby si některá chtěla stěžovat na původní implantát firmy PIP, který nemocnice pacientkám nyní mění," řekl mluvčí FN Královské Vinohrady Lukáš Matýsek.

"Kdyby tato nemocnice nutila pacientky se vzdát předem odpovědnosti, tak nejen že to je nemorální, ale myslím si, že by ani ta dohoda nebyla platná," řekl Heger.

Chystá se hromadná žaloba

Podle České televize se chystá podat do konce prázdnin hromadnou žalobu 15 žen, kterým byly v českých nemocnicích vadné implantáty voperovány. Další žaloby se prý podle právníků čekají do konce roku.

Podle Hegera se dá očekávat nárůst těchto žalob a nemocnice se na ně budou muset připravit. "Tím, že ten implantát byl voperován v konkrétním zdravotnickém zařízen, tak pokud by z něj ta pacientka utrpěla škodu, tak ona ji může uplatňovat na tom zdravotnickém zařízení. Pokud to už není promlčeno, a tam se to počítá na velmi dlouhá léta," řekl Heger.

Na možné praskání implantátů PIP upozornila na jaře 2010 francouzská asociace pro dohled nad léčivy. Po jejím oznámení český distributor ve spolupráci s lékovým ústavem informoval zdravotnická zařízení v Česku, která je přestala používat.

Ministerstvo zdravotnictví poté doporučilo výměnu všech implantátů PIP. Právníci se shodli, že ženy po rakovině, kterým původní operaci platila pojišťovna, nemají platit ani výměnu. Ženy, které si daly prsa operovat pro krásu, by podle ministerstva měly mít bezplatné jen vynětí a nový implantát by si měly zaplatit. Mohly by žádat úhradu od kliniky, která původní operaci provedla.

Podle ministerstva je na nemocnici, zda si domluví se zdravotní pojišťovnou úhradu, nebo zaplatí operace i nové implantáty ze své pojistky a bude žádat od dodavatele náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám